

| Ingredience: | |
| pórek | 1/2 ks |
| zeleninový vývar nebo voda | 750 ml |
| zelený hrášek | 750 g |
| šlehačka | 200 ml |
| máslo | 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Polévka, kterou (nevím proč) skoro vůbec nevařím, přitom je moc dobrá, opravdu slaďounká a má nádhernou, nezaměnitelnou, zelenou barvu jara. Myslím ji po dnešku zařadím častěji.
Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka a dáme do kastrolu restovat na rozpuštěné máslo. Poté vsypeme hrášek a zalijeme vývarem (vodou - v tomto případě můžeme přidat trošku česneku, kmínu, zelených bylinek, ale není to nutné) a dochutíme solí a pepřem. Vaříme cca 5-6 minut do změknutí hrášku.
Poté celý obsah kastrolu promixujeme tyčákem, přecedíme přes sítko a doplníme smetanou (případně 12% smetanou nebo i jen mlékem).
Podáváme s opečeným (sušeným) chlebem nebo houskou.
Podrobné info: