Pažitka
Název:

Hráškový krém s opečenou slaninou


Hráškový krém s opečenou slaninou


Ingredience:
Ingredience:
mražený hrášek350 g
bílá část pórku1 ks
šalotka1 ks
přepuštěné máslo dle potřeby
smetana ke šlehání50 ml
zeleninový vývar750 ml
anglická slanina100 g
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Je právě sezóna hrášku a proto jsme si připravily tuto osvěžující lehkou (bezlepkovou) polévku. Samozřejmě je možné použít i mražený hrášek a výsledek bude stejně dobrý. Důležité je ale mít kvalitní slaninu, ta polévce dodá ten správný šmrnc.

V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut. Potom do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plameni) zhruba 15 minut. Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Mezitím si dáme do trouby na pečící papír vyskládanou anglickou slaninu a pečeme na 160 stupňů, dokud krásně nezhnědne. Zchladlou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme. Polévku podáváme do hlubokého talíře ozdobenou opečenou slaninou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno