Ingredience: | |
mražený hrášek | 350 g |
bílá část pórku | 1 ks |
šalotka | 1 ks |
přepuštěné máslo | dle potřeby |
smetana ke šlehání | 50 ml |
zeleninový vývar | 750 ml |
anglická slanina | 100 g |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Je právě sezóna hrášku a proto jsme si připravily tuto osvěžující lehkou (bezlepkovou) polévku. Samozřejmě je možné použít i mražený hrášek a výsledek bude stejně dobrý. Důležité je ale mít kvalitní slaninu, ta polévce dodá ten správný šmrnc.
V hrnci na přepuštěném másle necháme zesklovatět šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5-8 minut. Potom do hrnce nalijeme zeleninový vývar, necháme přijít k varu a vhodíme mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plameni) zhruba 15 minut. Polévku stáhneme z plotny a necháme trochu zchladnout. Mezitím si dáme do trouby na pečící papír vyskládanou anglickou slaninu a pečeme na 160 stupňů, dokud krásně nezhnědne. Zchladlou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec dáme znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejeme. Poté přilijeme smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povaříme. Polévku podáváme do hlubokého talíře ozdobenou opečenou slaninou.
Podrobné info: