Pažitka
Název:

Hraškový vanilkový dezert s jahodami a kousky čokolády

vhodné pro bezlepkovou a BKM, bezlaktózovou dietu, alergie na vejce, pro vegetariány, vegany


Hraškový vanilkový dezert s jahodami a kousky čokolády


Ingredience:
Ingredience:
vanilkový hraška83 g
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ks
mandlové mléko Provamel750 ml
agáve sirup dle chuti
jahody200 g
hruška2 ks
Vivani hot chocolate vegan, bio dle potřeby
Postup přípravy:

Už delší dobu se snažím vymyslet dezerty, které by byly výživově hodnotné a díky hrašce, máme opět další dezert, který je nejen výživný, ale i velmi chutný. Rozhodně ocení lidé s potravinovým omezením v podobě alergie na mléčnou bílkovinu, laktózu, lepek či lidé, kteří se chtějí stravovat zdravěji, vhodné na snídani, svačinku a nebo když vás honí mlsná.

Do hrnce si nalijeme rostlinné mléko a promícháme jej s vanilkovou hraškou (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření). Důkladně promícháme hrašku vanilka s mandlovým mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou 20 minut. Mezitím si nastrouháme hrušky a rozmixujeme je společně s jahodami. Před koncem varu přidáme sirup a vanilku. Nalijeme do pohárů, necháme chvíli zchladnout, ozdobíme jahodovo-hruškovým přelivem, posypeme kousky čokolády.

Pokud neseženete mnou použitou Vivani hot chocolate kousky, tak použijte jinou kvalitní vysokoprocentní čokoládu například Lifefood 80% cacao (rovněž vhodná pro bezlepkovou, bezmléčnou či bezlaktózovou dietu), kterou na dezert nastrouhejte.

Pokud chcete řidší konzistenci, přidejte navíc při vaření rostlinné mléko, dezert chladnutím tuhne a má rosolovitou konzistenci. Při vaření nezapomínejte míchat, může dojít k přichycení směsi.

Malým dětem nemusíte použít sladidlo vůbec, stačí nastrouhat jablíčko nebo hrušku a přidat jí do uvařené směsi.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno