

| Ingredience: | |
| hříbky | 300 g |
| řepkový olej | 3 lžíce |
| máslo | 1 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| rozmarýn | dle chuti |
| Demi glace | 3 lžíce |
| hovězí vývar | 300 ml |
| hladká mouka | 2 lžíce |
| 12% smetana | 250 ml |
| hovězí hrudí | 500 g |
| kořenová zelenina na vývar | dle potřeby |
| koření na vývar | dle chuti |
Jsme národ vášnivých houbařů a umíme připravit houby na desítky způsobů. Letos přál rok pravým hřibům, proč si tedy neudělat hříbkovou omáčku s poctivým kusem hovězího.
Očištěné houby (raději pevné hříbky) si nakrájejte na větší kousky. Ty orestujte na oleji krásně do zlatavé barvy. Teprve potom osolte, opepřete a dejte snítku rozmarýnu. Přihoďte i kousek másla a ještě chvilku prohřejte.
Jestliže máte demi glace, tak přidejte pár lžic a na tuku zpěňte hladkou mouku. Nedávejte zbytečně moc, ať omáčka není příliš hustá.
Jíšku udělejte světlou a hned zalijte připraveným vývarem a smetanou. Minimálně 20 minut na velmi mírném plameni provařte.
Podávejte s plátkem vařeného masa a jako příloha se výborně hodí jakýkoliv knedlík, těstoviny a nebo nočky.
Podrobné info: