

| Ingredience: | |
| kulatozrnná rýže | 400 g |
| sušené hříbky | 40 g |
| růžové polosuché víno | 200 ml |
| vývar (zeleninový/hovězí) | 500 ml |
| cibule | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| sušený tymián | 1 lžička |
| máslo + silný plátek na závěr | 50 g |
| olej | 1 lžíce |
| sýr Grana Padano nebo parmazán | 50 g |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Dcerka začíná chodit do školky a mně zbývá posledních pár dní do návratu do práce. Takže si užívám klidná dopoledne po svém, a to v kuchyni (smích).
Nejdříve si namočíme sušené houby na 30 minut do teplé vody. V hluboké nepřilnavé pánvi necháme rozpustit máslo společně se lžící oleje a orestujeme v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přisypeme rýži (neproplachujeme!) a dobře promícháme, aby se každé zrníčko rýže obalilo tukem. Po chvilce vlijeme víno a chvíli povaříme, aby se odpařil alkohol. V momentě, kdy se rýže začne přichytávat, začneme postupně přilévat vývar. Nejlépe vždy jen naběračku a počkat, až se tekutina vsákne a takto až do té doby, než je rýže hotová. To může trvat 20-30 minut podle druhu rýže. Během této doby se raději od pánve nikam daleko nevzdalujeme a pravidelně mícháme. Zhruba uprostřed vaření přidáme okapané houby, tymián a prolisovaný česnek. Se solí opatrně, pokud máme slaný vývar a také sýr bude dost slaný. Když je rýže měkká, vmícháme nastrouhaný sýr a nakonec ještě plátek másla. Risotto by mělo mít krásně krémovou a jemnou konzistenci. Můžeme ještě opepřit čerstvě namletým pepřem a dozdobit hoblinkami sýra a čerstvým tymiánem.
Dobrou chuť!
Podrobné info: