Ingredience: | |
hříbky | 350 g |
zakysaná smetana | 150 g |
celer | 200 g |
menší petržel | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
cibule | 1 ks |
zeleninový vývar | 1,5 l |
citronová šťáva | dle chuti |
sypký bobkový list | dle chuti |
snítka tymiánu | dle chuti |
máslo | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Již dlouhou dobu jsem měla chuť na houbovou polévka, ale až nyní jsem dostala houby, tak zkouším, co se dá.
Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky, zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na malé kousky.
V hrnci rozpustíme kousek másla, přidáme pokrájený česnek, cibuli, nakrájenou zeleninu a pokrájené houby.
Přidáme sůl, pepř a podusíme do měkka.
Pár podušených plátků hub dáme stranou a použijeme je nakonec na ozdobu krému.
Když se částečně tekutina vydusí, zalijeme ji zeleninovým vývarem, přidáme sypký bobkový list, snítku tymiánu a povaříme cca 25 minut.
Odebereme trochu sosu, do kterého nalijeme zakysanou smetanu, rozšlehanou s moukou a krátce povaříme.
Hotovou polévku ponorným rozmixujeme na hladký krém a ještě dochutíme pepřem solí a citronovou šťávou Rozlijeme na talíře, dozdobíme plátky hříbků a snítkou petrželky a teplé podáváme.