

| Ingredience: | |
| čočka | hrst |
| hrách | hrst |
| cizrna | hrst |
| sója | hrst |
| kroupy | hrst |
| fazole (použila jsem místo malých bílých fazole adzuki) | hrst |
| špaldové / ovesné vločky | velká hrst |
| menší mrkev | 1 ks |
| menší petržel | 1 ks |
| celer (zhruba ve stejné velikosti) | kousek |
| velká cibule | 2 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| máslo | 2 lžíce |
| ocet | 1 lžíce |
| vývar | dle potřeby |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| majoránka | 1 lžička |
| drcený kmín | 1/2 lžičky |
| mleté nové koření | špetka |
| bobkový list | 1 ks |
| čerstvá petrželka | hrstka |
Je na každém, které luštěniny zvolí. Čím více, tím lépe....
Postup:
Luštěniny a kroupy namočíme přes noc do studené vody. Před použitím slijeme a propláchneme důkladně v sítu.
Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme ji na másle zesklovatět a přihodíme k ní kmín a na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, petržel a celer a společně orestujeme.
(Tahle trojkombinace se nazývá zeleninou základní. Já ji mám do zásoby nakrájenou a po malých porcích nasáčkovanou v mrazáku. Před použitím ji pouze vytáhnu a propláchnu v sítu vlažnou vodou, abych se zbavila přebytečné namražené tekutiny.)
K orestované zelenině přisypeme luštěniny a kroupy, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a nové koření a vaříme na mírném ohni cca 10 minut.
Pak vsypeme vločky, zakápneme octem a vaříme ještě dalších 10 - 15 minut (nebo do změknutí luštěnin). Ke konci přidáme majoránku a nasekanou petržel.
Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Podrobné info: