Pažitka
Název:

Hummus z červené čočky pro děti od 2 - 3 let


Hummus z červené čočky pro děti od 2 - 3 let


Ingredience:
Ingredience:
červená čočka100 g
sezamová semínka50 g
panenský olej25 ml
česnek1 - 2 stroužky
citron - šťáva z nějcca 1/2 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Měla jsem chuť na hummus už hrozně dlouho, ale pořád na něj nebyl čas a zůstával jen „ve frontě“. A pak po mně Lenka z Prosím spinkej chtěla na křest svojí nové knížky nějakou pomazánku z červené čočky. A tak jsem si řekla, že když se může dělat hummus z cizrny, proč by to nešlo z červené čočky? Jde to a ba co víc, je výborný!

Kdo hummus zná, pravděpodobně ví, že při jeho výrobě se využívá pasta tahini. Nejde o nic jiného než o pastu ze semínek sezamu s troškou oleje a soli. Tahini koupíte i ve sladké variantě jako skvělou pomazánku na pečivo. Protože ale semínka ráda poměrně rychle žluknou, nemívám jí nikdy příliš velkou zásobu, a tak jsem si v tomto receptu poradila následovně.

Čočku zalijte vroucí vodou a dle návodu na obalu uvařte do změknutí. Poté odstavte, slijte přebytečnou vodu a nechte vychladnout. Pánev nasucho rozehřejte a dozlatova v ní opražte sezamová semínka. Čím tmavší barva, tím intenzivnější chuť, ale také samozřejmě vyšší riziko přepálení. Na spálení si dejte určitě pozor, semínka se praží poměrně rychle.

Uvařenou a slitou čočku, opražená semínka, olej a oloupaný česnek umístěte do mixeru (používám ten na smoothie). Zakápněte citronovou šťávou, ochuťte solí a rozmixujte na úplně hladké pyré. V případě potřeby nechte pomazánku vychladit před podáváním.

Ideální servírování je s chlebovou plackou, která se trhá a v humusu namáčí. Chutnat vám určitě bude ale i ve více české podobě jako pomazánka na chlebu.

Dětská specifika:

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno