Pažitka
Název:

Hummus z červené řepy

bezlepkový recept, vegan


Hummus z červené řepy


Ingredience:
Ingredience:
uvařená cizrna200 g
uvařená nebo upečená červená řepa300 g
šťáva z 1 citronu dle chuti
tahini1 lžička
česnek1 stroužek
omáčka tamari1 lžička
olivový olej2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o super jednoduchý recept na hummus z červené řepy. Nevím, jak vy, ale já patřím mezi velké milovníky hummusu a nedokážu si představit, že bych si ho alespoň dvakrát do týdne nedala. Věřím, že můj oblíbený, s pořádnou porcí římského kmínu, se mi jen tak nepřejí, ale přeci jen malá změna nikdy neuškodí a občas k cizrně přihodím nějakou tu ingredienci navíc.

Červená řepa je skvělá! Je nabitá vitamíny a má příjemně nasládlou chuť, takže má člověk trošku pocit, že při večeři mlsá. (I když čokoláda to není, co si budeme povídat, že jo). Jen hodně zřídka si kupuju hotové pomazánky nebo hummusy v obchodě a raději experimentuju v kuchyni a připravím si je sama. Je to rychlé a rozhodně levnější a zdravější. Člověk přesně ví, co si do jídla dává a má jistotu, že dává tělu jen to nejlepší. Dnešní humus tvoří zdánlivě pár ingrediencí, ale právě v jeho jednoduchosti je krása. Vynikne v něm chuť řepy, tahini a tamari omáčky.

Právě sedím na pohovce zabalená do deky, nohy na stole, sepisuju tenhle recept a kukám zpoza notebooku na Vaška, jestli mu chutná. Pátravě do té červené hmoty kuká, ochutnává, ptá se mě, c je ta zelen větev (mrkvová nať) a pak prohlásí..."Hlavně tam napiš, že je to strašně dobrý!" Ta vám to teda píšu, je to děsně dobrý a rozhodně to musíte vyzkoušet. Protože, když to řekne chlap, něco na tom bude.

Cizrnu propláchneme a nasypeme do mixéru. Přidáme oloupanou červenou řepu pokrájenou na menší kousky, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek, tamari omáčku, sůl a pepř. 

Mixujeme společně, dokud není konzistence hladká a krémová.

Hotový hummus můžeme jíst jako dip k zelenině, pomazánku na žitný chléb nebo ho přimíchat například do těstovin.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno