Pažitka
Název:

Husa v rozmarýnově-solném láku


Husa v rozmarýnově-solném láku


Ingredience:
Ingredience:
husa (cca 3 kg) dle potřeby
Lák:
sůl200 g
čerstvý rozmarýn10 g
voda6 l
Dále budete potřebovat:
sůl dle chuti
celý kmín dle chuti
Postup přípravy:

Většinou před pečením drůbeže nechám nasolené a okmínované maso přes noc odpočinout v lednici. Tentokrát jsem udělala změnu a maso jsem naložila do slaného nálevu, ochuceného čerstvým rozmarýnem.

Husu očistíme, odřízneme přebytečný tuk, kůži z krku a také odřízneme krajní části křídel (od špičky po první kloub). Drůbky, kůži z krku a špičky křídel použijeme na polévku, tuk upotřebíme při pečení husy.

Před naložením husy do láku si nejdříve najdeme vhodný, nejlépe nerezový hrnec, do kterého zkusíme požit husu tak, aby nad ní bylo ještě kousek volného místa.Poté husu odložíme do lednice a do hrnce dáme vodu. Uvedeme k varu, přidáme rozmarýn a sůl, necháme 3 minuty vařit, promícháme a dáme vychladit.

Do chladného láku naložíme husu a necháme v chladnu 12-24 hodin.

Poté husu z láku vytáhneme a důkladně ji pod studenou tekoucí vodou opláchneme. Lák vylijeme.

Tuk z husy nakrájíme na drobné kousky a dáme je na dno pekáče. Husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu. Položíme ji do připraveného pekáče prsy dolů, přiklopíme druhou částí pekáče a dáme do trouby rozehřáté na 130°C. Pečeme pozvolna 5 hodin. Půl hodiny před dokončením odstraníme horní část pekáče, výkon trouby zvýšíme na 190°C a 15 minut pečeme na křupavou kůrčičku, poté husu opatrně otočíme a dopečeme dozlatova. Během dopékání přeléváme výpekem.

Než začneme husu dopékat na barvičku a křupavost kůže, slijeme část vypečeného tuku z pekáče do kastrůlku a odložíme stranou na jiné využití.

Husu naporcujeme a podáváme se zelím a knedlíkem, obě přílohy podle chuti a zvyku.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno