Pažitka
Název:

Indická plněná aloo paratha


Indická plněná aloo paratha


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka1 a půl hrnku
Ghí nebo rozpuštěné máslo2 lžíce
sůl1/2 lžičky
vlažná vodacca 1 hrnek
Náplň:
menší brambory4 ks
špenátové listy2 hrsti
česnek2 stroužky
koření (garam masala, římský kmín, mletý koriandr, kurkuma) dle chuti
čerstvá petrželka nebo koriandr (kdo má rád) dle chuti
sůl špetka
možno přidat i nastrouhaný sýr dle chuti
Postup přípravy:

Tento recept je od Slovenky žijící v Indii Michaely S. Samanth a moc jí za něj děkuji. Už jsem parathy několikrát jedla v indických restauracích a teď už vím, jak na ně i doma. Míšo díky!

Nejprve dáme vařit doměkka brambory ve slupce. Ty necháme vychladnout a poté oloupeme.

Mouku smícháme s ghí nebo rozpuštěným máslem, osolíme a postupně zapracováváme vodu tak, aby nám vzniklo nelepivé těsto.

Nemusíte nutně použít všechnu vodu. Kdyby těsto příliš lepilo, přisypte malinko mouky. Z těsta uděláme bochánek a necháme ho v utěrkou přikryté misce půl hodiny odpočinout.

Mezitím v misce vidličkou rozmačkáme brambory, přisypeme koření, osolíme, přihodíme spařené špenátové listy a do směsi rozmačkáme česnek.

Vše dobře promícháme a utvoříme 5 stejně velkých kuliček. Těsto rozdělíme také na 5 částí a vytvarujeme do bochánků.

Každý bochánek vyválíme a poklademe kuličkou ze směsi.

Zabalíme jako buchtu a zlehka opatrně  ( aby nám těsto nikde neprasklo ) rozvalujeme do všech stran, aby nám vznikla placka cca 0,5cm silná. S těstem se dobře pracuje,tak nemusíte mít strach.

Suchou pánev ( nejlépe litinovou nebo se silným dnem ) rozpálíme na maximum, poté ztlumíme na polovinu a placky opečeme z obou stran. Budou se nám tvořit hnědé puchýře a placky se budou nafukovat.

Po vyjmutí opět splasknou. Hotové placky potřeme rozpuštěným máslem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno