

| Ingredience: | |
| mrkev | 1 kg |
| zeleninový/kuřecí vývar | 1 l |
| velká cibule | 1 ks |
| řapíkatý celer | 4 stonky |
| bílý jogurt | 1 malý kelímek |
| rohlík | 2 ks |
| máslo/olivový olej | dle potřeby |
| kurkuma | 1 lžička |
| koriandr, římský kmín, skořice | 1/2 lžičky |
| černý pepř | 10 kuliček |
| badyán | 1/2 hvězdičky |
| nové koření | 4 kuličky |
| hrubá mořská sůl | 2 lžičky |
| plátek zázvoru | 1 cm |
| citron | 1 ks |
| petrželová nať | dle chuti |
| chilli pasta | dle chuti |
Tato polévka je velmi hustá a krémová. Myslím tedy, že vám bude stejně jako nám bohatě stačit jako hlavní chod. Když použijete zeleninový vývar a nebo jen vodu, bude navíc i vegetariánská.
Nejlepší je začít tím, že si celé koření nasucho opražíte, aby se krásně rozvonělo. Opražené koření přidejte do hmoždíře k tomu již namletému, přidejte hrubou mořskou sůl a rozemelte na velmi jemnou směs. Vůně to bude opravdu omamná a mělo by vám vzniknout zhruba tři lžičky čerstvého koření (použijte všechno).
Mrkev si oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.
V hrnci si na přepuštěném másle (Ghí) a nebo olivovém oleji orestujte cibuli a řapíkatý celer. S krájením na extra drobno si nedělejte starosti. Polévka se bude stejně mixovat, tak na co se s tím párat.
Když má cibulka krásně zlatavou barvu, tak přidejte mrkev, zázvor a směs drceného koření.
Opékejte, dokud není mrkev krásně hnědá. Cukr v mrkvi karamelizuje celkem rychle, tak dejte pozor, ať se vám to nespálí. Zalijte vývarem a pod pokličkou vařte cca 20 minut.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem krásně dohladka a dochuťte solí a šťávou z citrónu.
Na talíři ozdobte krutóny dělanými na másle, jogurtem a petrželkou.
Kdo má rád může až na talíři přidat i trochu chilli pasty pro případ, že budou polévku jíst i děti.
Dobrou chuť!
Podrobné info: