Pažitka
Název:

Indická polévka z pečené mrkve


Indická polévka z pečené mrkve


Ingredience:
Ingredience:
mrkev1 kg
zeleninový/kuřecí vývar1 l
velká cibule1 ks
řapíkatý celer4 stonky
bílý jogurt1 malý kelímek
rohlík2 ks
máslo/olivový olej dle potřeby
kurkuma1 lžička
koriandr, římský kmín, skořice1/2 lžičky
černý pepř10 kuliček
badyán1/2 hvězdičky
nové koření4 kuličky
hrubá mořská sůl2 lžičky
plátek zázvoru1 cm
citron1 ks
petrželová nať dle chuti
chilli pasta dle chuti
Postup přípravy:

Tato polévka je velmi hustá a krémová. Myslím tedy, že vám bude stejně jako nám bohatě stačit jako hlavní chod. Když použijete zeleninový vývar a nebo jen vodu, bude navíc i vegetariánská.

Nejlepší je začít tím, že si celé koření nasucho opražíte, aby se krásně rozvonělo. Opražené koření přidejte do hmoždíře k tomu již namletému, přidejte hrubou mořskou sůl a rozemelte na velmi jemnou směs. Vůně to bude opravdu omamná a mělo by vám vzniknout zhruba tři lžičky čerstvého koření (použijte všechno).

Mrkev si oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.
V hrnci si na přepuštěném másle (Ghí) a nebo olivovém oleji orestujte cibuli a řapíkatý celer. S krájením na extra drobno si nedělejte starosti. Polévka se bude stejně mixovat, tak na co se s tím párat.

Když má cibulka krásně zlatavou barvu, tak přidejte mrkev, zázvor a směs drceného koření.

Opékejte, dokud není mrkev krásně hnědá. Cukr v mrkvi karamelizuje celkem rychle, tak dejte pozor, ať se vám to nespálí. Zalijte vývarem a pod pokličkou vařte cca 20 minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem krásně dohladka a dochuťte solí a šťávou z citrónu.

Na talíři ozdobte krutóny dělanými na másle, jogurtem a petrželkou.
Kdo má rád může až na talíři přidat i trochu chilli pasty pro případ, že budou polévku jíst i děti.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno