Pažitka
Název:

Indické kořeněné brambory

vegetariánský recept


Indické kořeněné brambory


Ingredience:
Ingredience:
větší cibule1 ks
zralá rajčata2 ks
koriandr (můžete nahradit petrželkou)1/2 svazku
koření garam masala dle chuti
čerstvá chilli paprička, nakrájená na tenké plátky1 ks
kurkuma špetka
pepř dle chuti
sůl dle chuti
sezamový olej dle potřeby
nové brambory, nakrájené na max 3 cm kouskycca 1,2 kg
česnek, nakrájený na tenké plátky3 - 4 stroužky
podrcený římský kmín2 lžičky
mražený špenát (může být i čerstvý baby špenát)300 g
K podávání:
bílý jogurt nebo zakysaná smetana dle chuti
pita chleba, naan... dle chuti
Postup přípravy:

Tenhle vynikající recept mám z kuchařky Jamieho Olivera a stal se naším oblíbeným vegetariánským jídlem. Je jednoduché na přípravu, zajímavé a skvěle ochucené.

Do mixéru dáme rajčata, cibuli, petrželku, 3 lžičky koření garam masala, lžičku oleje a umixujeme v pastu. Poté pastu přesuneme na střední plamen do nepřilnavé pánve na dvě lžíce oleje a lehce pečeme/necháme rozvonět maximálně pět minut za občasného míchání. Nyní přihodíme brambory, osolíme a lehce opepříme. Podlijeme vodou tak aby sahala do poloviny výše brambor, přiklopíme a necháme za občasného míchání změknout. V případě nutnosti přilijeme vždy trochu vody. 

Jakmile jsou brambory téměř měkké, odklopíme, zvýšíme teplotu a za stálého míchání necháme všechnu tekutinu odpařit, až se budou brambory lehce přichytávat ke dnu. 

Mezitím si na jiné pánvičce nachystáme ochucený olej. Na 3 lžících sezamového oleje lehce osmažíme česnek, chilli a římský kmín. 

Do brambor vmícháme špenát, po pěti minutách vlijeme ochucený olej, vše dobře promícháme a ihned podáváme s trochou jogurtu nebo smetany. 

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno