Pažitka
Název:

Jablečná galetka / jablečný rustikální koláč


Jablečná galetka / jablečný rustikální koláč


Ingredience:
Těsto:
máslo100 g
hladká mouka200 g
cukr krupice50 g
vejce (střední až větší)1 ks
sůl špetka
Náplň:
střední jablka (část mohou tvořit hrušky)7 ks
cukr krupice (nebo třtinový)40 g
skořice1 vrchovatá lžička
perníkové koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)1/2 lžičky
hladká mouka1 lžíce
rozinky nebo brusinky, případně nahrubo nasekané ořechy hrst
máslo na slabé plátky20 g
Postup přípravy:

Tenhle koláč vznikl opět jako znouzectnost - doma nic moc nebylo, jen jablka, v lednici máslo a já měla chuť na něco dobrého a hlavně rychlého. Tak jsem zkusila zkombinovat těsto na mé oblíbené galetky a nacpat dovnitř jablka tak, jak je mám nejraději. A samozřejmě zmizel rychlostí blesku.

Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí.

Těsto

Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžících studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek.  

Náplň

Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.

Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.

Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)

Každý obdélník těsta  posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.

Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče  a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň  a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.

Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.

Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany.  A výtečný je samozřejmě i druhý den.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno