Pažitka
Název:

Jablečné mini galettes se šlehačkou


Jablečné mini galettes se šlehačkou


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka160 g
máslo114 g
cukr1/2 lžíce
ledová voda60 ml
sůl1 lžička
Náplň:
středně velká červená jablka2 ks
kukuřičný škrob1 lžička
hnědý cukr2 lžíce
mletá skořice1/2 lžičky
citronová šťáva1/2 lžíce
Na potření:
vejce1 ks
voda1 lžíce
hnědý cukr muscovado na posypání
Šlehačka:
smetana ke šlehání (min 30%)1 kelímek
Postup přípravy:

Teď tu pro vás mám recept na mini galettes, který najdete i v novém čísle Cinnamon online magazínu! 

Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Dále přidejte nakrájené kusy másla a vytvořte drobenku. Přilijte ledovou vodu a vypracujte těsto. Vytvarujte ho do plochého kola, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici minimálně 1 hodinu.

Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím papírem. Jablka zbavte jádřinců, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte cukr, skořici, škrob, citronovou šťávu a jablka. Vychlazené těsto rozdělte na čtyři části a rozválejte na menší tenká kola. Do středu naskládejte plátky jablek (nechte si okraj cca 3 centimetry), těsto přes ně opatrně přehněte a v případě potřeby přeložte přes sebe, aby záhyby držely pohromadě. 

V malé misce smíchejte vejce se lžící vody. Lehce jím potřete okraje galetek a posypte je hnědým cukrem muscovado. Doba pečení je asi 35 – 40 minut, dokud nejsou galetky dozlatova upečené a jablka měkká. Poté nechte vychladnout a podávejte s čerstvě vyšlehanou šlehačkou.

Musím říct, že se po takových dezertech můžu utlouct - jablka a skořice nikdy neomrzí, uvidíte! :)

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno