Pažitka
Název:

Jablečné muffiny


Jablečné muffiny


Ingredience:
jablečné pyré1 hrnek
vejce2 ks
mouka (použila jsem směs rýžové a kukuřičné, ale klidně použijte mouku, na kterou jste zvyklí)1 hrnek
prášek do pečiva2 lžičky
sůl špetka
skořice1 a 1/2 lžičky
nové koření1/2 lžičky
muškátový oříšek1/2 lžičky
cukr / med (já nepřidávám žádný, ale pokud jste zvyklí sladit, klidně si dejte dle chuti
Ingredience:
Postup přípravy:

Tyhle lehké muffiny jsou krásně měkké i bez tuku a díky jablíčkům jsou sladké i bez přidaného cukru. Můžete si na nich pochutnat třeba na snídani nebo si je sbalit jako svačinku na cesty.

Bezlepkové pečivo má obecně tendenci rychle vysychat, proto do pečiva ráda přidávám různá ovocná nebo zeleninová pyré, které vysychání trochu zpomalí. V tomhle receptu jsem sáhla jen po jablkách, můžete k nim přidat i jakékoli výraznější ovoce jako jahody, maliny, rybíz a podobně, výborné je ale i pyré z dýně, červené řepy nebo mrkve. Protože je výsledek takového receptu spíš vlhčí, nedoporučuji skladovat při pokojové teplotě, kde se rychle kazí. V uzavřené nádobě nebo ve fólii v lednici vydrží klidně i 4 dny.

Do mísy dejte jablečné pyré a vejce a promíchejte. Přidejte mouku, do které jste předem zamíchali kypřící prášek, sůl a koření, a vymíchejte těsto. Pokud je těsto moc husté, postupně přidávejte jablečné pyré, dokud se vám konzistence nebude líbit.

Těsto rozdělte do formy na muffiny, které si vyložíte papírovými nebo silikonovými košíčky. Já používám nejraději silikonové, protože z nich vyklopím i ty nejlepivější výtvory bez úhony. Pečte ve vyhřáté troubě (já mám plynovou troubu, takže nedokážu přesně říct, na jakou teplotu jsem pekla, ale byl to stupeň 5 z celkových 8 - odhadovala bych to tak na 180°C).

Po dvaceti minutách párátkem zkontrolujte, jestli jsou upečené. Mojí troubě pečení trvalo dohromady 25 minut. Nechejte vychladnout na mřížce a uchovávejte ve fólii nebo v uzavřené nádobě v lednici.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Zuzana Urbánková

    zavřít okno