Pažitka
Název:

Jablečno-banánový dortík


Jablečno-banánový dortík


Ingredience:
Ingredience:
oloupaná, nakrájená jablka800 g
banány2 ks
jablečný džus (mošt)500 ml
citron - šťáva z něj1 ks
rum (lze vynechat)3 lžíce
škrob60 g
vanilka dle chuti
skořice2 lžičky
piškoty1 velké balení
Postup přípravy:

Podzimně laděný moučníček z padavčat je příjemně osvěžující v těchto vedrech. Já jsem s ním překvapila návštěvu a snad se mi to i povedlo. Děti si přidávaly a manžel pochvaloval.

Nejvíce času mi zabralo loupání jablek, protože jsem použila malá padavčata, stálo to za to.

Otevírací dortovou formu vyložte po dně pečícím papírem, boky vytřete olejem. Dno formy pokryjte piškoty. 

Nejprve tedy jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do kastrólu, podlijte 200 ml džusu a duste cca  5 - 7 minut, dokud nezměknou. Poté přidejte banány, šťávu z citrónu a rum. Vše projeďte tyčákem dohladka. 

Zbytek džusu (300 ml) promíchejte metličkou se škrobem, vanilkou a skořicí. Důkladně, aby nezůstaly hrudky škrobu a ihned vlijte k jablečné směsi. Pozor, ať se vám škrob neusadí na dně džusu. 

Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte cca 3 - 5 minut, dokud směs není sklovitá.

Zhruba polovinu jablečné směsi naneste na piškoty, vyskládejte druhou vrstvu piškotů (už nemusíte důsledně zaplnit celý povrch, záleží, jak moc máte rádi piškoty). A doplňte zbytkem směsi, urovnejte, uhlaďte a šup do lednice na minimálně 6 hodin, klidně déle.

Po vychlazení krájejte mokrým nožem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno