Pažitka
Název:

Jablečný koláč s guinoi a drobenkou s ovesných vloček


Jablečný koláč s guinoi a drobenkou s ovesných vloček


Ingredience:
Ingredience:
quinoa3/4 hrnku
jablka - oloupaná a nastrouhaná na hrubém struhadle2 ks
třtinový cukr2 lžíce
skořice2 lžičky
špaldová mouka1 hrnek
kypřící prášek1 a 1/2 lžičky
jedlá soda1/2 lžičky
sůl1/2 lžičky
bílý jogurt1 hrnek
jablkovo-banánové pyré1 hrnek
med1/4 hrnku
vejce2 ks
vanilkový extrakt2 lžičky
rozpuštěné máslo6 lžic
Drobenka:
ovesné vločky1/3 hrnku
celozrnná pšeničná mouka2 lžíce
třtinový cukr1 lžíce
skořice1 lžička
studené máslo2 lžíce
Postup přípravy:

Quinoi jako potravinu jsem objevila teprve nedávno, ale hned mi padla do noty. Qiunoi "naslano" jsem již vyzkoušela, a tak před mnou stála další výzva, a to tentokráte její sladká varianta. Od čeho by výzvy jinak byly, kdybychom se jim bály postavit. Jablka jsou pro mě osobně nejlepším ovocem do koláčů, a tak jsem v tomto skloubila jistotu s krokem do neznáma a vznikl moc dobrý koláč.

Uvařte quinoi dle návodu na obalu. Platí, na jeden díl quinoi 1,5 dílu vody. Po uvaření sceďte a nechte vychladnout.

Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymžte máslem a vysypejte kokosem. V malé míse smíchejte nastrouhaná jablka, třtinový cukr a skořici. Dejte stranou.

V míse smíchejte quinou a špaldovou moku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
V druhé míse rozšlehejte jablkovo banánové pyré, jogurt a med. Přidejte vejce a vanilku. Vše promíchejte a přilijte rozpuštěné máslo. Postupně přisypte směs mouky a quinoi a jemně promíchejte. Opatrně vmíchejte nastrouhaná jablka. Přendejte těsto do připravené formy.
Na drobenku smíchejte vločky, mouku, třtinový cukr a skořici. Pomocí vidličky vpracujte máslo do směsi. Posypte drobenkou koláč a dejte péct na 180 stupňu na cca 45 minut.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno