Pažitka
Název:

Jablečný koláč s tvarohem a ricottou


Jablečný koláč s tvarohem a ricottou


Ingredience:
Korpus:
povolené máslo130 g
špaldová ouka T630 Lidl170 g
celozrnná špaldová mouka Lidl80 g
hnědý cukr80 g
vejce1 ks
skořice1 lžička
Náplň:
plnotučný tvaroh1 vanička
ricotta1 kelímek
javorový sirup40 g
vanilkový cukr2 lžíce
vejcee1 ks
kůra a trošku šťávy z pomeranče dle chuti
menší jablíčka nastrouhaná nahrubo5 ks
třtinový cukr dle chuti
skořice dle chuti
Postup přípravy:

Dneska nás honila chuť na sladké a já potřebovala nějak upotřebit domácí jablíčka. V lednici ležel tvaroh a ricotta, tak jsem hledala recept, jak to vše upotřebit. Trošku jsem se odrazila od receptu z webu mamavkuchyni a poupravila si ho dle svého. 

Napřed si vypracujeme těsto na korpus. Do mouky vhodíme kostky másla, cukr, vejce, skořici a vyprcujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme na hodinku vychladit do lednice.

Mezitím si vyšleháme tvaroh s ricottou, vejcem, javorovým sirupem, vanilkovým cukre a kůrou a šťávou z pomeranče. Do druhé misky nahrubo nastrouháme jablíčka a vymačkáme přebytečnou šťávu.

Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vyválíme 1/3 těsta a vyložíme formu pěkně i přes okraje. Vidličkou uděláme pár dírek do dn  nalijeme tvarohovou náplň, kterou nahoru zasypeme nastrouhanými jablíčky, trošku posypeme třtinovým cukrem a skořicí.

Zbytek těsta opět vyválejte a ozdobte si dle své fantazie vrch koláče. Můžete potřít vyšlehaným vajíčkem. Moje forma má výklopné dno, takže jsem i dovolila jít i do stran. Lístky a kuličky co po upečení odpadly, s chutí Eliška vyzobala. 

Pečeme v troubě na 180 stupň 30-40 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Terezie Mojžíšová

    zavřít okno