Pažitka
Název:

Jablečný koláč s tvarohem


Jablečný koláč s tvarohem


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka2 hrnky (350g)
cukr1/2 hrnku (120g)
sůl špetka
kypřící prášek1 ks
vejce1 ks
kefír nebo podmáslí1 hrnek (250ml)
rozpuštěné máslo3 lžíce (40g)
citron - nastrouhaná kůra1 ks
vanilkový extrakt1 lžička
Tvarohová náplň:
tučný tvaroh500 g
bílý jogurt500 g
cukr6 vrchovatých lžic (130g)
vejce1 ks
brusinky nebo rozinky85 g
Jablečná náplň:
velká jablka4 ks
citron - šťáva z něj1 ks
cukr2 lžíce (50g)
skořice1 vrchovatá lžička
Postup přípravy:

Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic, ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já, a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty. 

Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.

Těsto

Cukr, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzistence (je hustější než klasické lité těsto).

Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou. 

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Tvarohová náplň

Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.

Jablečná náplň

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50 - 65 minut.

Před servírováním necháme koláč zcela vychladnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno