Pažitka
Název:

Jablečný štrúdl


Jablečný štrúdl


Ingredience:
Ingredience na 3 šišky:
hladká mouka150 g
tuk90 g
vejce1 ks
ocet2 lžíce
mléko2 lžíce
sůl špetka
větší jablkacca 9 ks
strouhanka (1 na šišku)3 lžíce
cukru9 lžic
vlašské ořechy6 lžic
máslo na potření
Postup přípravy:

Pomalu nastoupil podzim, který je v oblasti sezónních surovin jedním z mých nejoblíbenějších období! Sklidili jsme jablka, hrušky, dýně, nasázeli několik posledních cibulek tulipánů a teď už budeme jen napjatě čekat až se zbarví lesy a napadne první sníh. Venku začíná být po ránu opravdová kosa! A co si dát k horkému čaji ráno v posteli? Já využila sklizená jablka a upekla klasický štrůdl s vlašskými ořechy a skořicí. Kdo by odolal?! Odvezla jsem si ho s sebou na kolej, kde se po něm jen zaprášilo! Ořechy jsou samozřejmě nástavba, kterou lze vynechat či nahradit rozinkami. 

Nejprve si připravíme větší mísu jablek (na jednu šišku asi 3 velká jablka nebo 5 menších). Zbavíme je středu, bubáka, stopky a šlupky a nastrouháme na tenké plátky. Pokud si chcete usnadnit práci, také lze nastrouhat nahrubo na struhadle, ovšem pak budou jablka více pouštět vodu a štrúdl získá rozbředlejší konzistenci. *My doma raději strouháme poloviny oloupaných jablek přímo nad rozváleným těstem (na bočním „plátkovači“ struhadla – široká rýha).

Když máme oloupaná a připravená jablka, pustíme se do těsta. Na vál si prosejeme mouku, utvoříme v ní důlek, do kterého dáme špetku soli a tekuté ingredience (vejce, mléko, ocet) a pokrájíme máslo/Heru o pokojové teplotě. Rukama vypracujeme těsto, které nožem rozdělíme na tři stejně veliké díly.

Vál zbavíme mouky, přikryjeme čistou a vyžehlenou utěrkou a štědře pomoučíme. Na utěrce vyválíme do tloušťky cca 0,5 mm těsto. Pokud se bude k utěrce lepit, poprášíme další moukou. Plát těsta by měl utvořit přibližně obdélník s delší stranou čelem k nám. Polovinu těsta blíže k nám potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a poklademe vrstvou plátků jablek. Posypeme rovnoměrně krystalovým cukrem (lze použít třtinový, vanilkový, med i agávový sirup), vlašskými ořechy a poprášíme skořicí. Jednu šišku sladíme cca 3 lžícemi cukru, podle chuti a kyselosti ovoce. *Druhá polovina těsta musí být nedotčená, aby se nám poté štrúdl podařilo dobře zabalit.

Na okrajích přehrneme těsto přes jablka a pomocí utěrky srolujeme štrůdl. Umístíme na připravený plech s pečicím papírem a pomažeme máslem. Pokračujeme stejným způsobem i u dalších dvou šišek a společně pečeme na jednom plechu cca 30 minut na 200 °C. Raději zkontrolujte už po 20 minutách. Přeji dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Štěpánka Tučková

    zavřít okno