Pažitka
Název:

Jablečný závin neboli štrúdl


Jablečný závin neboli štrúdl


Ingredience:
Těsto na 2 štrúdly:
máslo125 g
studená voda50 ml
hladká mouka200 g
sůl špetka
vejce1 ks
Jablečná náplň:
malá jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhanácca 10 ks
skořice dle chuti
rozinky máčené v rumu dle chuti
kokos, strouhanka nebo mleté ořechy na posypání
Postup přípravy:

Pokud jde o moučníky či dezerty s jablky, tak štrúdl u mě jednoznačně vede. Jsem schopná sama za odpoledne "sežrat" celou nohavici. Ale nezapomenete na štrúdl z kupovaného listového těsta, ten by u mě neobstál. Mám ráda těsta tenká, křupavá, vonící po másle, zkrátka něco na způsob taženého. A tento je přesně takový.

Příprava těsta není nijak náročná, hezky se s ním pracuje, netrhá se a jde rozválet pěkně do tenka. Jen se musí připravit pár hodin předem, aby dostatečně ztuhlo. Mimochodem, víte, že první recept, který jsem před lety zveřejnila na svém blogu, byl právě na jablečný závin.

Jablka jsem nastrouhala na hrubo, přestože se uvádí, že na kousky je to prý lepší. Měla jsem dostatečně sladká, takže další cukr nebyl potřeba. Posypala jsem jen skořicí a přidala trochu rozinek, jak jinak než máčených v rumu. Výjimečně jsem vynechala ořechy.

 

Těsto na dva štrúdly: 

Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Přidejte k němu vodu, prosátou mouku se solí a vejce, vše zpracujte do těsta. Nejlépe to jde v robotu. Těsto je díky rozpuštěnému máslu hodně měkké a "živé", ale nebojte, v chladu ztuhne :) Zabalte ho do folie a dejte do lednice alespoň na 4-5 hodin vychladit. Můžete si ho připravit i den předem.

Jablečná náplň:

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na dva díly, každý vyválejte hodně do tenka. Při válení podsypávejte moukou, aby se vám těsto nelepilo. Hezky se s ním pracuje, netrhá se. Po rozválení by mělo být skoro až průhledné.

Rozválené těsto lehce posypte kokosem (strouhankou) a poklaďte strouhanými jablky po celé ploše. Já strouhám jablka až přímo na těsto. Posypte skořicí a můžete přidat i pár rozinek. Pokud máte hodně kyselá jablka, lehce pocukrujte. 

Těsto zatočte do závinu a opatrně přeneste na připravený plech, nejlépe spojem dolů. Konce můžete zahnout dospodu, ale pokud nemáte extra šťavnatá jablka, není to potřeba. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. 

Štrúdl je skvělý hned po upečení, ale úžasný je i další den. Pokud chcete, aby vám zůstal hezky křupavý, přikryjte ho na tácku jen utěrkou. Nezavírejte do krabice ani dózy, tam by těsto zvláčnělo.  

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno