

| Těsto (2 velké záviny): | |
| hladká mouka | 560 g |
| sůl | špetka |
| hrubá mouka | 4 lžičky |
| prášek do pečiva | 1 ks |
| tvaroh | 1 vanička (250g) |
| Hera/Stela | 1 ks (250g) |
| celá vejce | 2 ks |
| Náplň: | |
| jablka | dle chuti |
| cukr | dle chuti |
| skořice | dle chuti |
| mleté oříšky | dle chuti |
| vanilkový cukr | dle chuti |
Je tady víkend a chtělo by to nějakou tu dobrotu ke kávičce, že jo? Štrúdl milujeme a ne vždy mám k dispozici listové těsto, takže přijde vhod tento receptík.
Veškeré sypké ingredience promíchat, udělat důlek, přidat vejce, pokrájený změklý tuk a přidat tvaroh. Vše zpracovat v jednu velkou kouli, kterou je potřeba rozdělit na dvě části (2 záviny).
Vál posypat hladkou moukou a válečkem vyválet plát. Plát jsem posypala mandlovou moučkou (záměna za strouhanku, mohou být i jemně mleté oříšky vlašské, nebo lískové), pokapala máslem, poté dala vrstvu strouhaných jablíček, rozinek, pokrájených jablíček, posypala skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a zatočila jsem jako roládu.
Na plech jsem opatrně přenesla závin spojem dolů na plech. Celý závin jsem potřela rozšlehaným žloutkem a posypala mandlemi.
Závin se peče ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova – já pekla cca 35 minut. Těsto je úplně jiné, než listové těsto, či těsto na závin zadělávané octem. Je to zase trochu úplně něco jiného, ale dobrého.
Podrobné info: