Pažitka
Název:

Jablečný závin z tvarohového těsta


Jablečný závin z tvarohového těsta


Ingredience:
Těsto (2 velké záviny):
hladká mouka560 g
sůl špetka
hrubá mouka4 lžičky
prášek do pečiva1 ks
tvaroh1 vanička (250g)
Hera/Stela1 ks (250g)
celá vejce2 ks
Náplň:
jablka dle chuti
cukr dle chuti
skořice dle chuti
mleté oříšky dle chuti
vanilkový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Je tady víkend a chtělo by to nějakou tu dobrotu ke kávičce, že jo? Štrúdl milujeme a ne vždy mám k dispozici listové těsto, takže přijde vhod tento receptík.

Veškeré sypké ingredience promíchat, udělat důlek, přidat vejce, pokrájený změklý tuk a přidat tvaroh. Vše zpracovat v jednu velkou kouli, kterou je potřeba rozdělit na dvě části (2 záviny).

Vál posypat hladkou moukou a válečkem vyválet plát. Plát jsem posypala mandlovou moučkou (záměna za strouhanku, mohou být i jemně mleté oříšky vlašské, nebo lískové), pokapala máslem, poté dala vrstvu strouhaných jablíček, rozinek, pokrájených jablíček, posypala skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a zatočila jsem jako roládu.

Na plech jsem opatrně přenesla závin spojem dolů na plech. Celý závin jsem potřela rozšlehaným žloutkem a posypala mandlemi.

Závin se peče ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova – já pekla cca 35 minut. Těsto je úplně jiné, než listové těsto, či těsto na závin zadělávané octem. Je to zase trochu úplně něco jiného, ale dobrého.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno