Pažitka
Název:

Jablkový dort s mákem


Jablkový dort s mákem


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka250 g
moučkový cukr125 g
máslo150 g
žloutek2 ks
sůl špetka
Jablečná náplň:
oloupaná a pokrájená jablka750 g
krupicový cukr120 g
máslo30 g
vanilkový Créme Olé1 sáček
pomerančová šťáva150 ml
vanilkový cukr2 sáčky
Maková náplň:
mletý mák200 g
krupicový cukr30 g
mléko trochu
žloutek1 ks
Sněhová náplň:
bílek3 ks
krupicový cukr150 g
Postup přípravy:

Je právě sezona jablek a máku. Tak proč to nespojit dohromady.

Nejdříve si připravíme náplně. V hluboké pánvi rozpustíme máslo. Přisypeme cukr a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Hned přidáme jablka, promícháme a necháme podusit. Mezitím si v pomerančové šťávě rozmícháme Créme Olé a vanilkový cukr. Přidáme k jablkům , promícháme a povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout.

V rendlíku převaříme mléko, přisypeme mák s cukrem, promícháme a asi minutu provaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Do chladného máku vmícháme 1 žloutek.

Z mouky, moučkového cukru, másla, žloutků, a špetky soli vypracujeme těsto, které necháme asi 20 minut odpočívat na chladném místě.

Pak si těsto na pomoučeném vále vyválíme do velikosti dortové formy. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto si do ní přeneseme, uhladíme ho a propícháme vidličkou. Dáme předpéct do trouby vyhřáté na 180°C na 10 - 15 minut. Pak vyndáme a rozetřeme na těsto makovou náplň. Na makovou náplň rozetřeme jablkovou náplň. Uhladíme a vrátíme do trouby. Pečeme dalších 40 minut.

Před dopečením si ušleháme z bílků a cukru tuhý sníh. Potřeme upečený korpus, snížíme teplotu v troubě a dáme ještě zapéct (dokud sníh nezrůžoví).  Pak necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme z formy a podáváme.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno