Pažitka
Název:

Jáhlová kaše pro děti od 6 měsíců


Jáhlová kaše pro děti od 6 měsíců


Ingredience:
Ingredience:
jáhly100 g
rostlinná smetana (kokosová)250 ml
voda150 ml
xylitol (nebo cukr či jiné sladidlo)1 lžíce
ovoce, oříšky, semínka... na ozdobu
tvaroh, ricotta nebo mascarpone1 lžíce
Postup přípravy:

Bezlepková a bezpracná dobrota, která vám po ránu zahřeje bříško i mysl.

Ještě než začnete jáhly vařit, je dobré je několikrát spařit vroucí vodou a pomoci jim tak od případné hořkosti, takže to určitě udělejte. Propláchnuté jáhly poté vraťte do hrnce, zalijte rostlinnou smetanou – krabičku od ní ještě propláchněte vodou a přilijte k ostatnímu, aby ani kapka nepřišla nazmar. Přidejte případně i cukr nebo jiné sladidlo, ale nepovažuji to za nutné, protože smetana sama o sobě bývá lehce sladká. Přiveďte k varu, stáhněte na velmi mírný plamen a přiklopte poklicí nebo alespoň položte nahoru vařečku, která zabrání tomu, aby vám obsah hrnce utekl ven. Vařte cca 20 minut do změknutí jahel a vyvaření tekutiny.

Po odstavení můžete ještě promíchat s vrchovatou lžící tvarohu, ricotty, a nebo trošku hříšněji i mascarpone – dodá to kaši na jemnosti a bude lahodně krémová. Dozdobte libovolným ovocem, ořechy či semínky (dle věku dítěte).

Já jsem použila kokosovou smetanu, a doplnila jsem tedy v tomto duchu i tuning nahoře – strouhaný kokos, nepražené kakaové boby, chia semínka, maliny.

Dětská specifika:

  • Jáhly jakožto základní surovina jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro děti od začátku přikrmování, proto tedy založení celého receptu do této kategorie.
  • Rostlinná smetana je pro děti vhodná dle jejího druhu - nejmenším dětem bych doporučovala uvařit například s rýžovou či ovesnou. Po vyzkoušení kokosu jakožto alergenu bych se neobávala použít ani kokosovou smetanu, se kterou jsem vařila já.
  • Dětem do 1 roku není potřeba kaši sladit - jáhly obsahují množství sacharidů přirozeně, stejně tak i smetana je nasládlá.
  • Ořechy a semínka se doporučují dětem od 2 - 3 let věku.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno