Pažitka
Název:

Jáhlová lívance s omáčkou z jahod a papáji


Jáhlová lívance s omáčkou z jahod a papáji


Ingredience:
Ingredience:
jáhlová mouka100 g
rostlinné mléko (rýžové)150 ml
psylium1 lžíce
kypřící prášek bez fostátu1 lžička
sůl špetka
rýžový sirup1 lžíce
kokosový olej na opékání
Omáčka:
zralá papája1/4 ks
velké jahody3 ks
mletá skořice1/2 lžičky
meduňka pár lístků
Postup přípravy:

Kdo by nemiloval nedělní snídaně. U nás doma je to jediný den, kdy nemusíme do práce a můžeme si tak v klidu užít náš ranní rituál. Než jsme si otevřeli kavárnu a chodili do "běžných" zaměstnání na desátou mohli jsme si tenhle luxus dopřávat každý den. Ne, nechci si tady stěžovat, ale je pravda, že mi ty ranní chvilky štěstí a pohody chybí. O to víc si ji pak ale v neděli vážíme a vychutnáváme. Polední dobou nás hrozně baví chodit na snídani ven, do bister a kaváren a objevovat nová místa a chutě. Miluju ten ruch, pestrost barev, rozmanitost chutí a vůni ranní kávy a horkých lívanců se šlehačkou...ach bože mám hlad (smích). Pak jsou ale dny, kdy se nám nikam nechce, a to pak začne ten pravý rituál. Chvilku se beztrestně válíme v posteli, pak jdu připravovat snídani, zatímco Vašík namele a uvaří čerstvou kávu. A takové dny si žádají vždy něco speciálního, třeba lívance...

Tentokrát padla volba na jáhlovou mouku a krásně zralou papáju v míse s ovocem. Jáhlovou mouku používám moc ráda, má neutrální chuť a dobře se s ní pracuje. Lívanečky z ní jsou krásně vláčné a nadýchané. A pokud je přelijete omáčkou ze zralého ovoce se svěží meduňkou, budete v sedmém nebi.

V míse si nejprve smícháme všechny suché ingredience, tj. mouku, psylium, kypřící prášek a špetku soli. Vše společně promícháme, přilijeme mléko a datlový sirup a vytvoříme hladké řidší těsto. Nelekejte se, že je konzistence řídká, nechte těsto alespoň 15 minut odpočívat a uvidíte, jak zhoustne.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si omáčku. Papáju rozkrojíme, zbavíme semínek a vydlabeme všechnu zralou dužinu. Hodíme ji společně s jahodami, meduňkou a skořicí do mixéru a mixujeme do hladka. Já použila opravdu krásně zralé ovoce, takže omáčka nebyla potřeba dosladit, můžete ale podle chuti přidat např. rýžový nebo javorový sirup.

Odpočinuté těsto mezitím krásně zhoustlo, takže můžeme jít opékat lívanečky. Na pánvi si rozehřejeme trošku kokosového oleje a lžící tvoříme lívanečky. Opékáme z každé strany asi tři minutky. Hotové lívance přelijeme omáčkou a ozdobíme čerstvým ovocem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno