Pažitka
Název:

Jáhlové matcha kuličky s kokosem


Jáhlové matcha kuličky s kokosem


Ingredience:
Ingredience:
jáhly1 hrnek
mandlové mléko2,5 hrnku
kokosový olej dle potřeby
strouhaný kokos dle potřeby
Matcha teacca 4 g
sušené švestky150 g
lesní med dle chuti
Postup přípravy:

Pokud rádi mlsáte nebo už si chystáte seznam na vánoční cukroví, určitě Vás potěší recept na velmi zdravé nepečené kuličky. Vydrží v lednici tři dny,ale já vám zaručuji , že všichni milovníci matcha čaje zajásají a snědí je na posezení. Nejlepší jsou dokonale vychlazené a podávané třeba k právě dost populárnímu Matcha latté.

Nejprve si musíme uvařit jáhly. Ideální je jáhly propláchnout horkou vodou a pak je dát vařit do vroucího mandlového nápoje (můžete použít i jiný neochucený nápoj). Vaříme 10 minut, poté vypneme a jáhly přiklopíme a půl hodiny necháme dojít pod pokličkou. Všechno mléko by se mělo vsáknout a jáhly by měli být měkčí, ne úplně na kaši,ale prostě trochu měkčí než pro obvyklou přípravu, přeci jen z nich budeme dělat kuličky. Pokud se Vám zdají jáhly moc tvrdé není nic snazšího než dolít trochu horkého mléka a opět dát na sporák dokud se nevsákne. Pokud jsou naopak podle Vás trochu rozvařené, neděste se, konzistenci doženete kokosem a na chuť to mít vliv nebude. Nyní necháme úplně vychladnout, nesmí být vůbec teplé!

Mezitím si nachystáme sušené švestky, ty dáme do misky a zalijeme horkou vodou, aby byly potopené, necháme takto pět minut. Švestky trochu změknout. Vodu slijeme a švestky dobře okapeme. Přesuneme je do mixéru a umixujeme na hrubší pastu, nechceme povidla. Ale ani obří kusy. Opět necháme zcela vychladnout. 

A nyní ta zábavná část, všechny suroviny máme krásně studené, takže je teď pěkně smícháme dohromady. Do mísy nasypeme jáhly, dáme pastu ze švestek, lžíci koksového oleje, med dle chuti a přidáme Matcha tea, začněte s 2g a postupně přidávejte podle vaší chuti. Nakonec doladíme konzistenci strouhaným kokosem, množství závisí na řídkosti vaší směsi. Směs musí být dobře tvarovatelná a málo lepivá, jen tak lehounce. Když máme směs dokonalou, dáme jí do misky, tu zakryjeme folií a na hodinku necháme ztuhnout v lednici. Díky tomuto kroku ztuhne kokosový olej a kuličky budou nádherně tvarovatelné a pevnější. Z hmoty tedy tvarujeme kuličky,které následně ještě obalíme v kokosu. A už můžeme podávat. Netradiční chuť zeleného čaje se švestkami a kokosem je to pravé pro zdravé mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí16 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno