Pažitka
Název:

Jáhlové vafličky s kokosovým mlékem, rozinkami a jáhlovým kešu tvarohem s borůvkami


Jáhlové vafličky s kokosovým mlékem, rozinkami a jáhlovým kešu tvarohem s borůvkami


Ingredience:
Jáhlová směs:
jáhly120 g
nesířené bio rozinky30 g
kokosové mléko v plechu400 ml
Vafle:
jáhlová směs200 g
pohanková mouka60 g
mandlové mléko90 ml
kypřící prášek1 lžička
nešířené bio rozinky dle chuti
borůvky dle potřeby
Postup přípravy:

Jakou svačinku si dnes připravíme? 
Jelikož mi zbyl základ na přípravu jáhlového tvarohu, rozhodla jsem se jej zužitkovat. Původně to měly být lívance, ale nechtělo se mi stát u plotny a hlavně těsto z jáhel se špatně propéká, rozhodla jsem se pro vafličky, které jsem upekla v troubě.
Tyto vafličky vás překvapí svojí přirozenou sladkostí díky přidaným rozinkám a nádechem do tvarohova.

Já měla základ pro těsto připravený, pokud nemáte, nevadí je to poměrně rychlé. 
Základ je vyroben z jáhel, rozinek a kokosového mléka z plechu.

Jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Jáhly následně vložíme do hrnce, přidáme rozinky, otevřeme si plechovku kokosového mléka a celý obsah i s tekutým podílem přidáme k jáhličkám a zamícháme. Neděste se tuhé konzistence kokosového mléka, vařením se rozpustí. Celou směs přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme vodu, aby se nám jáhly nepřichytily. Vzhledem k tomu, že budeme jáhly pasírovat, bude ideální je lehce rozvařit a pokud to situace umožní, odvařit co nejvíce tekutiny.

Uvařené jáhly přiklopíme na 10 minut a necháme vsáknout zbytek tekutin, následně celou směs rozmixujeme a přepasírujeme.

Do vzniklé směsi přidáme 90ml mandlového mléka, 60g pohankové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku a nesířené rozinky, já dala přibližně 3 hrsti, celou směs důkladně promícháme.

Vzniklým hutnějším těstem naplníme silikonovou formu na muffiny a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit, bude mokřejší, ale nesmí být lepivé a zůstávat na špejli.

Po upečení necháme vychladnout, podáváme s oblíbeným ovocem, já využila zásob borůvek z mrazáku, které jsem si nechala venku povolit. Navíc jsme si dopřáli k vafličkám jáhlový kešu tvaroh, který nám ještě zbyl z ovocných knedlíčků.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno