Pažitka
Název:

Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami (rovněž ve verzi se švestkami a mákem)

bez BKM, vajec


Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami (rovněž ve verzi se švestkami a mákem)


Ingredience:
Noky:
cuketa112 g
vařené jáhly144 g
bazalka pár lístečků
špaldová mouka hrubá či klasická4 - 5 hrstí
sůl dle potřeby
Omáčka:
České Ghíčko Bio (vegané jiný tuk) dle potřeby
bílá cibule1 ks
zelené fazolky hrst
očištěná vydlabaná cuketa1/2 ks
listový špenát či hrst čerstvého pár kostiček
čerstvá bazalka pár lístečků
citronová šťáva pár kapek
mandlové mlékocca 250 ml
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku. Tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko, tak naslano. Dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc, rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.

Chutnají nejen malému, ale i nám všem. Dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.

Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené, přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny. Pokud b bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody. Můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou, jeden vyndáme a ochutnáme. Já vařím přibližně 10 minut. 

Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, o čištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem. Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu. Připravenou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá, takže mixuji dohladka a není  problém. 

Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno