Pažitka
Název:

Jáhlový dezert s lískovými oříšky, medem a čokoládou

bez BKM, lepku, vajec


Jáhlový dezert s lískovými oříšky, medem a čokoládou


Ingredience:
Ingredience:
lískové oříšky40 g
uvařené jáhly2 lžíce
mandlové mléko80 ml
čokoláda Vivani2 proužky
České Ghíčko nebo lžíce kakaového másla1 lžička
med či jiné sladidlo dle chuti
Postup přípravy:

Jelikož jáhly připravuji poměrně často, nikdy neřeším, kolik jich dám vařit. Vždy je zužitkuji k přípravě těsta na koláč k přípravě knedlíčků, základ pro náplň či dezert. Mám jáhly vážně v oblibě pro jejich univerzálnost použití a tentokrát jsem z nich připravila tento dezert, který měl úspěch, aby ne takové mlsáníčko.

Uvařené jáhly vložíme do vyšší nádoby, přidáme na prach pomleté lískové ořechy, polovinu rostlinného mléka, sladidlo a začneme šlehat s pomocí tyčového mixéru. Dle požadované finální konzistence dezertu přiléváme zbylé rostlinné mléko. Ideální je jáhly máčet předem přes noc, nejen kvůli rychlosti přípravy, ale i jejich stravitelnosti. Pokud připravujeme pouze na dezert, tak je báječné je povařit v kokosovém mléce v plechu. Jáhly stačí propláchnout a vařit ve vodě či rostlinném mléce 15 - 20 minut. Podle množství zbylých tekutin šleháme společně s mletými ořechy, osladíme a dle konzistence případně naředíme.

Do takto připraveného základu můžeme vmíchat Ghí či ve vodní lázni povolené kakaové máslo, chuť dezertu se velmi zintenzivní.

Rozpustíme si čokoládu ve vodní lázni. Vezmeme poháry, ve kterých budeme dezert podávat. Okraje, v mém případě mističky, potřeme čokoládou, necháme chvíli zaschnout a přidáme připravenou směs. Můžeme ozdobit mletými ořechy či jejich kousky či si ještě navíc polít čokoládou. 

Přeji příjemné mlsání.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno