Pažitka
Název:

Jáhlový dezert se švestkovým rozvarem


Jáhlový dezert se švestkovým rozvarem


Ingredience:
Ingredience:
jáhly1 hrníček
mléko2 hrníčky
mletá skořice1/2 lžičky
vanilkový lusk1/2 ks
bílý jogurt8 lžic
cukr moučka1 - 2 lžíce
švestky9 ks
cukr krystal2 lžíce
voda (pro dospělé rum)1 panák
Postup přípravy:

Dnes jsem šla s prckem zachránit do práce tátu mraženým Míšou a v parku, kterým procházíme, se povalovalo pod stromy listí v barvách podzimu. A když na mě pak v obchodě zamrkaly první švestky, nešlo odolat. A tak vznikl tento pondělní "podzimní" dezert.

Polovinu vanilkového lusku podélně nařízneme a nožem seškrábneme semínka (zbylý lusk nevyhazujte, ale zavřete do nádoby s cukrem). Jáhly spaříme vařící vodou a poté je spolu se skořicí a vanilkovými semínky uvaříme v mléce. Trvá to asi 15 minut, než se mléko vsákne. Necháme je ještě 5 minut odpočívat. Vychladlé jáhly přendáme do mixéru, přidáme jogurt a cukr a umixujeme na hladkou kaši.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, posypeme cukrem a necháme cca 2-3 minuty karamelizovat. Nezapomeňte míchat. Podlijeme vodou nebo rumem a za občasného míchání necháme ještě 7 minut redukovat.
Skleničky plníme jáhlovou směsí, nahoru navrstvíme švestkový rozvar a necháme v lednici pořádně vychladit.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno