

| Ingredience: | |
| jáhly | 200 g | 
| velké hrušky | 3 ks | 
| tvaroh | 1 vanička | 
| vejce | 2 ks | 
| kaštanové pyré | 200 g | 
| skořice | 1/2 lžičky | 
| třtinový cukr | 2 lžíce | 
| javorový sirup | 4 lžíce | 
| ghíčko nebo máslo | dle potřeby | 
Sladký oběd je u nás tak jednou za měsíc, možná ani to ne. Ale zbylo mi ještě kaštanové pyré ze Zajíců v krabici, tak jsem si řekla, že se bude s hruškami a skořicí určitě skvěle doplňovat. A nemýlila jsem se. Snad bude chutnat i vám.
Jáhly několikrát spaříme horkou vodou, abychom je zbavili nahořklé chuti. Vodu slijeme a dolijeme čistou (jednou tolik vody než jáhel). Vaříme asi 15 minut, pak vypneme a necháme dojít pod pokličkou. Hrušky si oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánev s nepřilnavým povrchem dáme lžíci ghíčka nebo másla a hrušky na něm orestujeme. Přidáme skořici a dvě lžíce třtinového cukru. Necháme lehce zkaramelizovat a přidáme kaštanové pyré. Až teplem trochu povolí, pořádně ho rozšťoucháme vařečkou a dobře smícháme s hruškami. Uvařené a zchladlé jáhly promícháme s tvarohem, dvěma vejci a javorovým sirupem. Poté vše smícháme s hruškovou směsí a přemístíme do vymazané zapékací misky nebo pekáčku. Pečeme na 190 stupňů asi 45 minut. Podávat můžeme přelité javorovým sirupem, posypané kakaem, skořicí nebo jen tak s máslem.
Podrobné info: