Pažitka
Název:

Jáhlový koláč s meruňkami a kokosovou drobenkou

bezlepkový recept


Jáhlový koláč s meruňkami a kokosovou drobenkou


Ingredience:
Ingredience:
jáhly280 g
ovesné mléko na uvaření jáhel (voda)550 ml
strouhaný kokos80 g
rýžový sirup50 g
Knkosový cukr30 g
mléko do těsta200 ml
psylium (15 lžic vody)3 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 lžička
meruňky10 ks
Kokosová drobenka:
kokosové plátky2 hrsti
vlašské ořechy2 hrsti
kokosový cukr2 lžíce
kokosový olej2 lžíce
Postup přípravy:

Jak víte, miluju sladké a nedokážu si bez něj život představit. Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem ale dávno z jídelníčku vyřadila a doma se mi vůbec nevyskytuje. Když peču koláč, snažím se hledat bezlepkové alternativy, které jsou pro naše těla mnohem snáze stravitelné a zdravější (lepek ale určitě neodsuzuji a třeba žitný kváskový chléb miluju).

Na trhu je dnes tak obrovské množství zdravých alternativ k bílé mouce. Já nejraději používám jáhlovou, pohankovou nebo ovesnou mouku. Oves je přirozeně bezlepková potravina, je ale většinou zpracovávána v provozech pro zpracování dalších obilovin s lepkem a může tak docházet ke kontaminaci. Pokud ale netrpíte těžkou celiakií, vločky  si s klidným svědomím dejte.

Nedávno se mi ale stalo, že jsem doma neměla ani jednu mouku, ale zároveň jsem měla chuť na nějaký šťavnatý koláč s ovocem. Z trhu jsem si totiž přinesla úžasně voňavé meruňky. Výsledkem je dnešní jáhlový koláček, který je úžasně šťavnatý a vláčný. Co ho ale dělá dokonalým, je kokosová drobenka, která je, můj bože, dokonalá! Tak už jste ho zkusili??

Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti, a necháme pomalu vařit v mléce pod pokličkou (mléko můžete nahradit vodou, ale počítejte s tím, že těsto pak bude méně sladké). Když se mléko/voda vyvaří a jáhly změknou, necháme je pod pokličkou ještě cca 10 minut dojít.

Mezitím co jáhly chladnou, připravíme si kokosovou posypku na koláč. V míse smícháme kokosové plátky a nahrubo posekané ořechy s kokosovým cukrem a olejem.

Nasypeme do misky psylium a zalijeme ho vodou. Jáhly přesypeme do mísy, přidáme kokosový cukr, rýžový sirup, strouhaný kokos a prášek do pečiva. Nakonec přilijeme mléko a vše důkladně promícháme. Nejlépe těsto zpracujeme rukama. Hotové těsto rozprostřeme do formy vymazané kokosovým olej a vysypané kokosem. Na povrch těsta rozprostřeme půlky meruněk a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Takto pečeme 20 minut. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 20 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno