Těsto: | |
hladká špaldová mouka | 85 g |
rozpuštěné máslo | 45 g |
moučkový cukr | 25 g |
žloutek | 1 ks |
Krém: | |
jogurt | 500 ml |
smetana na šlehání | 100 ml |
tvaroh | 125 h |
vanilkový cukr | 1/2 - 1 sáček |
citronová kůra | dle chuti |
Na ozdobu: | |
ovoce | dle chuti |
Dnes jsem připravila sladkou sváču. Ještě hodinku a kousek musím vydržet, než se manžel vrátí z práce a Emi probudí, abychom se do nich mohli pustit.
Začneme den dopředu tím, že smícháme jogurt se smetanou ke šlehání, sítko vyložíme plátěným kapesníkem a postavíme na mísu. Do kapesníku dáme jogurtovou směs, zakryjeme pokličkou a umístíme do lednice na minimálně 12 hodin, klidně déle. Pokud nemáme čas na tuto alchymii, tak můžeme alternativně použít vaničku tvarohu a 100 ml smetany ke šlehání, abychom tvaroh trošku "naředili".
Těsto připravíme smícháním všech uvedených surovin, klidně v misce nejprve lžící a pak rukou do konzistentní směsi, jde to velmi snadno. Troubu dáme rozehřívat na 175°C. Těsto si rozdělíme na 6 stejných dílů, vezmeme si 6 papírových muffinových košíčků, rozložíme je na placku a postupně na každý papírový kruh dlaní a prsty rozprostřeme těsto (víceméně po celé ploše až do kraje, já nechala asi 1 cm okraj papíru). Kruhy s těstem opatrně zformujeme zpět do tvaru košíčků a přemístíme je do kovové muffinové formy (nebo do silikonových košíčků). Urovnáme těsto prsty, aby nám dovnitř nikde netrčel papír, a strčíme do trouby na cca 15 minut, až jsou košíčky viditelně upečené (zlatavě hnědé u vrchu). Necháme je vychladnout na mřížce, nevybalujeme je z papíru, manipulujeme s nimi opravdu opatrně, jsou velmi křehké.
Mezitím co se pečou košíčky, si připravíme krém - smícháme překapaný jogurt s tvarohem (nebo 500 ml tvarohu se 100 ml smetany ke šlehání) s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou nastrouhanou na jemném struhadle. Dáme odležet do lednice.
Jakmile jsou upečené košíčky vychladlé, naplníme sáček s ozdobnou špičkou krémem a spravedlivě rozdělíme do všech šesti košíčků stejným dílem. Navrch ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie. Košíčky dáme ještě na cca 1,5 - 2 h. do lednice, krém pěkně ztuhne.
Před podáváním opatrně sloupneme papírek (nebo můžeme podávat i v něm, záleží, zda máte nějaký pěkný vzorovaný). S naplněnými košíčky se již manipuluje mnohem lépe, nejsou tak křehké.
Je to fakt lahůdka, ideální na léto, vychlazené příjemně osvěží.
Podrobné info: