

| Ingredience: | |
| jahody + na ozdobení | 250 g | 
| máta | 3 - 4 lístky | 
| meduňka | 3 - 4 lístky | 
| vanilkový extrakt | 5 - 6 kapek | 
| voda | 5 lžic | 
| směs ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) + na ozdobení | 70 g | 
| med | 1 - 2 lžíce | 
| pomerančová šťáva | 100 ml | 
| limetka | 1/2 lžičky | 
| citron | 1/2 lžičky | 
| smetanový sýr na ozdobení | 2 lžičky | 
Venku nádherně, vyloženě letní počasí. Doma velká mísa jahod a já se synem ležíme s angínou. Proto jsem se rozhodla, že si to marodění prostě zpříjemníme. Brouzdala jsem po netu a narazila jsem na recept na studenou, jahodovou polévku. To jsme potřebovali. Trochu jsem si jej upravila a přísun vitamínů byl dokonale zajištěn.
Cca 200g jahod si očistíme a nakrájíme do kastrolku, přidáme vodu, vanilkový extrakt a lístky máty a meduňky. Krátce svaříme a necháme vychladnout. Poté si vymačkáme šťávu z pomeranče, přilijeme ji ke zchladlé jahodové směsi a přidáme i další ovoce (maliny, ostružiny, rybíz) a zbytek jahod. Podle potřeby můžeme (nemusíme) osladit medem a na závěr zakápneme šťávou z citrónu a limetky. Vše pomixujeme dohladka tyčovým mixérem. Konzistence záleží na nás, pokud chceme tekutější, můžeme přidat vodu nebo pomerančovou šťávu. Rozdělíme do misek či skleniček a na závěr dozdobíme ovocem, mátou a lžičkou smetanového sýra.
Podrobné info: