Pažitka
Název:

Jahodové kostky


Jahodové kostky


Ingredience:
Těsto:
vejce4 ks
cukr180 g
olej100 ml
vlažná voda150 ml
polohrubá mouka250 g
Krém:
máslo125 g
tvaroh ve vaničce250 g
zakysaná smetana2 ks (200g)
vanilkový cukr2 ks
cukr krystal4 lžíce
ztužovač smetany4 ks
Želatina:
dortové želé čiré2 ks
voda500 ml
cukr3 lžíce
Ostatní ingredience:
jahodový džem dle potřeby
jahody dle potřeby
Postup přípravy:

Na zahrádce nám začaly plodit stále plodící jahody další várku jahůdek, tak jsem připravila lahodný smetanový dezertík s jahůdkami. Tak třeba tip pro vás, na dobrotu ke kávičce.

Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou plech o rozměru 38x30 cm (hloubka je 4 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Poté si vyšleháme 4 žloutky s cukrem do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme asi 15 minut "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Než nám korpus vychladne, tak si připravíme krém. Máslo vyšleháme s cukrem, poté přidáme zakysané smetany, tvaroh, vanilkové cukry a ztužovače smetany. Krém vyšleháme ručním mixérem do hladka. Jakmile je korpus vychladlý, natřeme na něj nejprve džem a poté připravený krém a dáme chladit do lednice.

Mezitím si nakrájíme jahody na plátky. Dále si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit. 

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno