Pažitka
Název:

Jahodovo-citrónový dort


Jahodovo-citrónový dort


Ingredience:
Korpus:
vejce3 ks
kokosový cukr (nebo panela, třtinový...)90 g
bezlepková mouka Nominal40 g
kokosová mouka35 g
řepkový olej3 lžíce
citronová kůra1 lžička
Krém:
očištěné jahody700 g
máslo (rostlinné či klasické)250 g
bílky3 ks
kokosový cukr (nebo panela, třtinový...)130 g
lemon curd3 lžíce
Na ozdobu:
čokoládová poleva dle potřeby
čerstvé jahody dle potřeby
Postup přípravy:

Dnes máme první školní karneval. Původně jsem chtěla zase upéct minidonuty, ale pak se mi doma nashromáždilo větší množství jahod, kterými nás pravidelně zásobuje babička, a popravdě, jahody v únoru, co si budeme povídat. Zkrátka je třeba je rychle spotřebovat a děti je nechtějí. A protože ani výsledné pyré nemělo tu omračující vůni a chuť jahod, jak bych očekávala, dochutila jsem krém ještě kapkou lemon curd. V létě už to jistě nebude potřeba.

Korpusy peču vždy den dopředu, uleží se a lépe se pak krájí. 

Celá vejce spolu s cukrem šlehám 25 minut do husté pěny. Poté na nízké otáčky zašlehám olej a citronovou kůru. Obě mouky proseji a zapracuji ručně do vaječné pěny.

Formu vystelu na dně pečícím papírem, stěny nechám holé. Naliji těsto a peču při 180 stupních asi 20 minut.

Po krátkém zchladnutí ostrým nožem odříznu piškot od stěn formy a vyklopím. Zcela vychladlý korpus zabalím do potravinářské fólie a druhý den poté rozkrojím na požadovaný počet pater (tento má 3 tenká).

Vzhledem k tomu, že se jedná o bezlepek, je třeba trochu opatrnosti při krájení, piškot je více drobivý.

Jahody rozmixuji a svařím na konzistenci marmelády.

Bílky spolu s cukrem vložím do kovové mísy a nad parou pomalu nechám cukr rozpustit (poznáte to tak, že zrníčka nejsou cítit mezi prsty).

Bílky poté šlehám do hustého sněhu asi 10 minut na nejvyšší otáčky a pak pomalu zašleháváme kousky másla a nakonec i pyré z jahod a lemon curd.

Jednotlivé vrstvy piškotu potřu bohatě krémem, sestavím dort a celý ho "začistím" velmi tenkou vrstvou krému.

Dám ztuhnout do lednice.

Celý dort ještě jednou pomažu krémem, uhladím a opět vložím do lednice.

Zdobím například čokoládou a jahodami.

* Tento typ krému není u nás doma tak populární jako tvarohový či z mascarpone, nicméně pokud použijete rostlinné máslo typu Alsan, máte rovnou i variantu vhodnou pro ABKM. Lemon card nemusíte nutně použít, ale jak už jsem psala v úvodu, záleží na kvalitě jahod.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno