Pažitka
Název:

Jahodovo-malinový sirup s mátou


Jahodovo-malinový sirup s mátou


Ingredience:
Ingredience:
vyzrálé jahody1 kg
maliny500 g
mátové lístky velká hrst
cukr krupicecca 600 g
voda100 ml
Postup přípravy:

Předem se omlouvám nemilovníkům jahod, že opět přispívám s jahodovým receptem, nemůžu si ale pomoct. Jahody zbožňuji a navíc máme pole za rohem, takže to snad ani jinak nejde. Když už jako já uděláte mraky jahodových moučníků, potom knedlíky a dále marmeládu, pak už zbývá skoro jen sirup. Je to totiž další skvělý způsob jak zpracovat a uchovat jahody a vychutnávat si je postupně i dlouho po jejich sklizni. Pokud se tedy vaše rodina nerozhodne zásoby zpracovat kosmickou rychlostí, což docela hrozí. Maliny dodají sirupu pikantní chuť a máta je příjemně cítit v pozadí. Nepoužívám žádnou kyselinu citrónovou a myslím, že to vůbec není potřeba.

Jahody i maliny omyjeme a očistíme, jahody nakrájíme na malé kousky. Ovoce vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přivedeme k varu a rozmixujeme ponorným mixérem. Přisypeme polovinu máty nasekané nadrobno a šťávu necháme na mírném ohni cca 1 hodinu probublávat. Poté ovoce propasírujeme přes jemný cedník nebo přes plátýnko. Já osobně mám ráda lehce hrubý sirup, takže volím cedník. Podle toho, kolik získáme šťávy, zvolíme množství cukru. V jedné staré kuchařce jsem se dočetla poměr asi 400 g cukru na půl litru šťávy. Já získala asi 700 ml šťávy, takže jsem dala necelých 600 g cukru, z toho 100 g cukru jsem umixovala společně se zbývající mátou. V čistém hrnci opět zahřejeme šťávu s cukrem a vaříme asi pět minut. Sirup poté plníme do důkladně vymytých a nejlépe nahřátých sklenic a zavíčkujeme. Vydrží několik měsíců.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno