Pažitka
Název:

Jahodový dort


Jahodový dort


Ingredience:
Korpus:
vejce2 ks
cukr krupice60 g
polohrubá mouka + na vysypání formy60 g
sůl špetka
máslo na vymazání formy
Krém:
tučný tvaroh150 g
mscarpone100 g
smetana ke šlehání150 ml
moučkový cukr1 lžíce
vanilkového extraktu několik kapek
Želatina:
želatina1 balení
Na dozdobení:
jahody250 g
Grand Marnier2 lžíce
pistácie hrst
Postup přípravy:

Sezóna jahod je v červnu na vrcholu, takže tento dort bude plný té nejlepší chuti právě teď. Je to taková klasika, která nás ale ještě neomrzela. 

1. Bílky si oddělíme od žloutků. V robotu začneme šlehat bílky se špetkou soli. Když nám začnou bělat, postupně přidáváme po lžících cukr. Šleháme, dokud nám nevznikne tuhý a lesklý sníh.

2. Poté zlehka metlou vmícháme žloutky a následně po částech polohrubou mouku. 

3. Hotové těsto nalijeme do formy (velikost cca 20 cm), kterou si dopředu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pečeme na 170 stupňů 15 - 20 minut. 

4. Korpus necháme vychladnout. 

5. Mezitím si připravíme podle návodu na obalu želatinu a jahody si omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Nakrájené jahody rozložíme na tácek a dáme je do mrazáku. 

6. Do mísy dáme tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a vanilkový extrakt a necháme prošlehat. Nakonec přidáme smetanu a šleháme, dokud nám nevznikne tuhý krém. 

7. Korpus zlehka propícháme vidličkou a pokapeme likérem Grand Marnier. poté ho potřeme hotovým krémem (několik lžic krému si necháme na dokončení), na který vyskládáme vychlazené jahody. Nakonec dort zalijeme želatinou. 

8. Dort necháme vychladnout, dokud není želatina úplně tuhá. Poté ho vyndáme z formy a z boku potřeme zbylým krémem. Dort z boku posypeme nasekanými pistáciemi.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno