Pažitka
Název:

Jahodový dort


Jahodový dort


Ingredience:
Tmavý korpus:
žloutky6 ks
cukr200 g
kakao60 g
voda12 lžic
polohrubá mouka140 g
prášek do pečiva2 ks
bílky6 ks
Jahodový krém:
máslo250 g
cukr krupice100 g
mléko500 ml
cukr2 lžíce
jahodový puding2 ks
tvaroh250 g
Želatina:
dortové želé čiré1 ks
voda200 ml
cukr2 lžíce
Dále budeme potřebovat:
čokoládová poleva v sáčku CARLA Chocolate dle potřeby
Postup přípravy:

U nás doma milujeme jahody. Takže když jsem je objevila v obchodě, volba dortu k svátku byla jasná. A jakou jinou kombinaci zvolit, než kakao, čokoládu a jahody. Krém je odlehčený pudingem a tvarohem, takže konečný efekt je božský!

Nejprve si připravíme korpus. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm) a pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Dále si připravíme jahodový krém. Z mléka, 2 lžic cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářskou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí "škraloup" a necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se 100 g cukru, přidáme vychladlý puding a nakonec přišleháme i tvaroh.

Korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác, natřeme krémem a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice. Mezitím si připravíme jahody a rozpustíme čokoládovou polevu CARLA Chocolate v sáčku.

Dort ozdobíme jahodami, dle naší fantazie a některé jahody polijeme čokoládovou polevou. Dále si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilinku mícháme a necháme trochu zchladnout předtím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož jahody nemáme vykládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a jahody potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Čokoládová poleva v sáčku si ustřihneme pruh pečícího papíru - délku, tedy obvod dortu a výšku si změříme na dortu. Rozehřátou polevu v sáčku si otřeme do utěrky, ustřihneme roh a cik-cak, dle fantazie nastříkáme na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá prostě tak akorát. A nakonec opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu (opatrně strhneme pečící papír) a uložíme do lednice.

Pokud zůstane trochu polevy, tak můžeme na pečící papír nastříkat srdíčka, kytičky, nebo jiné ornamenty, kterými dozdobíme dort.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno