Ingredience: | |
stehenní kuřecí plátky | 2 ks |
chorizo | 1 ks |
vyloupané čerstvé krevety | 150 g |
červená paprika | 1 ks |
cibule | 1 ks |
celer | 2 - 3 řapíky |
drcená rajčata | 100 ml |
česnek | 3 stroužky |
kuřecí vývar | 200 ml |
bobkový list | 2 ks |
sladká mletá paprika | 1 lžíce |
uzená paprika | 1 lžička |
drcené chilli | špetka |
hrubý bulgur | 1 hrnek |
zelená petrželka | dle chuti |
tymián | pár snítek |
sůl | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Jambalaya se vařívá hlavně v Louisianě jako kreolské jídlo ovlivněné španělskou a francouzskou kuchyní z masa, klobásy chorizo a mnohdy i s mořskými plody a trojkombinace zeleniny jako je řapíkatý celer, paprika a cibule. Její další součástí je rýže, kterou jsem já tentokrát zkusila zaměnit za bulgur, a drcená někdy i čerstvá rajčata.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, krevety vyloupeme a očistíme, chorizo nakrájíme na kolečka. Cibuli na jemné kostičky, papriku a celer na proužky.
Nejprve na oleji orestujeme maso, osolíme a přihodíme klobásu. Chvíli opékáme a pak přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, vložíme ke směsi papriku a celer a také orestujeme. Pak zaprášíme paprikami a přilijeme drcená rajčata a vývar, vložíme bobkové listy, tymián, drcené chilli a posekaný česnek. Necháme cca 15 minut probublávat. Nakonec přidáme krevety a asi po dvou minutách vsypeme bulgur. Musí být v pánvi dostatečné množství tekutiny, abyste neměli málo, je třeba podle potřeby přilévat vývar nebo vodu. Necháme asi 5 minut probublávat na mírném ohni vše dohromady, poté odstavíme a necháme přiklopené bulgur vsáknout tekutinu a změknout. Podle potřeby ještě dochuťte. Nakonec vmícháme posekanou petrželku.