Pažitka
Název:

Jambalaya s bulgurem


Jambalaya s bulgurem


Ingredience:
Ingredience:
stehenní kuřecí plátky2 ks
chorizo1 ks
vyloupané čerstvé krevety150 g
červená paprika1 ks
cibule1 ks
celer2 - 3 řapíky
drcená rajčata100 ml
česnek3 stroužky
kuřecí vývar200 ml
bobkový list2 ks
sladká mletá paprika1 lžíce
uzená paprika1 lžička
drcené chilli špetka
hrubý bulgur1 hrnek
zelená petrželka dle chuti
tymián pár snítek
sůl dle chuti
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Jambalaya se vařívá hlavně v Louisianě jako kreolské jídlo ovlivněné španělskou a francouzskou kuchyní z masa, klobásy chorizo a mnohdy i s mořskými plody a trojkombinace zeleniny jako je řapíkatý celer, paprika a cibule. Její další součástí je rýže, kterou jsem já tentokrát zkusila zaměnit za bulgur, a drcená někdy i čerstvá rajčata.

Kuřecí maso nakrájíme na kousky, krevety vyloupeme a očistíme, chorizo nakrájíme na kolečka. Cibuli na jemné kostičky, papriku a celer na proužky.
Nejprve na oleji orestujeme maso, osolíme a přihodíme klobásu. Chvíli opékáme a pak přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, vložíme ke směsi papriku a celer a také orestujeme. Pak zaprášíme paprikami a přilijeme drcená rajčata a vývar, vložíme bobkové listy, tymián, drcené chilli a posekaný česnek. Necháme cca 15 minut probublávat. Nakonec přidáme krevety a asi po dvou minutách vsypeme bulgur. Musí být v pánvi dostatečné množství tekutiny, abyste neměli málo, je třeba podle potřeby přilévat vývar nebo vodu. Necháme asi 5 minut probublávat na mírném ohni vše dohromady, poté odstavíme a necháme přiklopené bulgur vsáknout tekutinu a změknout. Podle potřeby ještě dochuťte. Nakonec vmícháme posekanou petrželku.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno