Pažitka
Název:

Japchae - korejské nudle se zeleninou, houbami a krůtím masem


Japchae - korejské nudle se zeleninou, houbami a krůtím masem


Ingredience:
Ingredience:
uvařené korejské nudle z batátového škrobu300 g
krůtí prsa nakrájená na tenké nudličky150 g
mrkev1 ks
čerstvé či sušené asijské houby (houževnatec a jidášovo ucho) dle potřeby
chilli paprička1 ks
cibule1 ks
červená paprika1 ks
česnek4 stroužky
čerstvý špenát2 hrsti
sójová omáčka dle chuti
rybí omáčka dle chuti
sezamový olej dle potřeby
třtinový cukr dle chuti
rýžový ocet dle chuti
sezamová semínka na posypání
arašídový nebo jiný rostlinný olej dle potřeb
Postup přípravy:

Japchae, jap chae, jabchae, chapchae, chap chae ... takto všemožně se nazývají korejské nudle z batátového škrobu s restovanou zeleninou a houbami, někdy i s masem,nejčastěji z hovězího ořechu. Já jsem použila na tenké nudličky nakrájená krůtí prsa. Nudle se prodávají ve vysušeném stavu , je nutné je povařit a následně promíchat s připravenými ingrediencemi. Samy o sobě jsou nudle takřka bez chuti, takže snesou jakékoliv dochucení. Mají jinou konzistenci nežli nudle rýžové, jsou pevnější a více kluzké a nenabudou na objemu tolik, jako jiné nudle či těstoviny.
Inspirovala jsem se několika zahraničními weby a časopisem F.O.O.D.

Nakrájené maso zalijeme  2PL sójové omáčky, 1PL sezamového oleje, posypeme lžící cukru a promícháme s 2 rozdrcenými stroužky česneku. Necháme alspoň půl hodiny marinovat.
Mrkev, cibuli, papriku a chilli papričku nakrájíme na jemné nudličky, houby pokrájíme na plátky, zbylý česnek posekáme. Špenát opláchneme a necháme okapat.

Na arašídovém oleji orestujeme nejprve maso, které vyjmeme, pokud je potřeba doplníme trochu oleje a orestujeme na něm mrkev, papriku, chilli papričku, cibuli s houbami a nakonec přihodíme česnek se špenátem. Zelenina musí být křupavá nikoliv rozvařená. Vrátíme zpět maso, přidáme uvařené nudle a dochutíme dostatečně rybí a sójovou omáčkou, rýžovým octem a ještě trochou sezamového oleje. Vše dobře promícháme a můžeme podávat posypané sezamovými semínky.

Podrobné info:
Počet porcí porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno