Ingredience: | |
uvařené korejské nudle z batátového škrobu | 300 g |
krůtí prsa nakrájená na tenké nudličky | 150 g |
mrkev | 1 ks |
čerstvé či sušené asijské houby (houževnatec a jidášovo ucho) | dle potřeby |
chilli paprička | 1 ks |
cibule | 1 ks |
červená paprika | 1 ks |
česnek | 4 stroužky |
čerstvý špenát | 2 hrsti |
sójová omáčka | dle chuti |
rybí omáčka | dle chuti |
sezamový olej | dle potřeby |
třtinový cukr | dle chuti |
rýžový ocet | dle chuti |
sezamová semínka | na posypání |
arašídový nebo jiný rostlinný olej | dle potřeb |
Japchae, jap chae, jabchae, chapchae, chap chae ... takto všemožně se nazývají korejské nudle z batátového škrobu s restovanou zeleninou a houbami, někdy i s masem,nejčastěji z hovězího ořechu. Já jsem použila na tenké nudličky nakrájená krůtí prsa. Nudle se prodávají ve vysušeném stavu , je nutné je povařit a následně promíchat s připravenými ingrediencemi. Samy o sobě jsou nudle takřka bez chuti, takže snesou jakékoliv dochucení. Mají jinou konzistenci nežli nudle rýžové, jsou pevnější a více kluzké a nenabudou na objemu tolik, jako jiné nudle či těstoviny.
Inspirovala jsem se několika zahraničními weby a časopisem F.O.O.D.
Nakrájené maso zalijeme 2PL sójové omáčky, 1PL sezamového oleje, posypeme lžící cukru a promícháme s 2 rozdrcenými stroužky česneku. Necháme alspoň půl hodiny marinovat.
Mrkev, cibuli, papriku a chilli papričku nakrájíme na jemné nudličky, houby pokrájíme na plátky, zbylý česnek posekáme. Špenát opláchneme a necháme okapat.
Na arašídovém oleji orestujeme nejprve maso, které vyjmeme, pokud je potřeba doplníme trochu oleje a orestujeme na něm mrkev, papriku, chilli papričku, cibuli s houbami a nakonec přihodíme česnek se špenátem. Zelenina musí být křupavá nikoliv rozvařená. Vrátíme zpět maso, přidáme uvařené nudle a dochutíme dostatečně rybí a sójovou omáčkou, rýžovým octem a ještě trochou sezamového oleje. Vše dobře promícháme a můžeme podávat posypané sezamovými semínky.
Podrobné info: