Pažitka
Název:

Jarní bramborový salát s chřestem a kadeřávkem

veganský recept


Jarní bramborový salát s chřestem a kadeřávkem


Ingredience:
Ingredience:
menší brambory6 ks
chřest (mix zeleného a bílého)6 stonků
kadeřávek hrst
baby špenát hrst
ředkvičky dle potřeby
cherry rajčátka hrst
šťáva z 1 citronu dle chuti
olivový olej2 lžíce
čerstvý tymián2 snítky
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Celý rok se nedočkavě klepu až začne chřestová sezóna. Tahle zdánlivě obyčejná zelenina je svojí jednoduchostí naprosto geniální surovinou v kuchyni a i já jsem jí propadla. Všichni víme, že chřest je nejlepší jen lehce orestovaný se solí a bylinkami, ale proč jeho využití nerozšířit?! Miluju polévku z toho bílého a rizoto ze zeleného, a tentokrát jsem se nemohla rozhodnout, který použít. Takže jsem jednoduše vzala oba, krátce je povařila a vykouzlila tento naprosto jednoduchý salát ze zbytků zásob v lednici. A ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla a krása. Přidáním kadeřávku a špenátu navíc připravíte vašemu tělu vitamínovou bombu plnou chlorofylu a minerálů.

Nejprve si omyjeme brambory a necháme je celé i se slupkou uvařit v osolené vodě. Měkké brambory slijeme a necháme vychladnout.

Brambory se nám vaří a je tak na čase připravit chřest. Záleží, který použijete, příprava se pak maličko liší. Bílý oloupejte a odřízněte dřevnatý konec. Zelený neloupejte, ale pouze odlomte tvrdší konec. Chřestu nesvědčí dlouhá tepelná úprava, proto ho jen krátce povařte. Bílý cca 10 minut, zelenému pak stačí asi jen pět. Ihned po uvaření propláchněte chřest pod ledovou vodou, abyste zastavili var a chřest si zachoval svěží barvu.

Na salát si připravíme lehkou osvěžující zálivku. Já připravuji zálivky nejraději v malé skleničce s víčkem, do které všechny ingredience jednoduše nasypu a pak už jen pořádně protřepu. Do skleničky si tedy dáme olivový olej, citronovou šťávu, posekané lístky čerstvého tymiánu a dle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, aby se olej spojil s citronovou šťávou.

A máme téměř hotovo. Do větší mísy natrháme kadeřávek, přidáme lístky baby špenátu, ředkvičky nakrájené na tenké  plátky a pokrájená rajčátka. Přidáme brambory pokrájené na čtvrtiny, chřest a vše zalijeme citronovou zálivkou. Lehce vše promícháme a můžeme podávat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno