

| Ingredience: | |
| chřest s odřezanými konci | necelý svazek |
| hrášek | 3 hsti |
| zelené fazolky | 2 hrsti |
| čerstvý špenát | 4 hrsti |
| medvědí česnek (či stroužek česneku) | 10 ks |
| brambory | 3 ks |
| cibule | 1 ks |
| olivový olej | dle potřeby |
| smetana nebo zakysaná smetana | dle potřeby |
| bazalka | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| voda | dle potřeby |
Chřest patří k jedné z mé nejoblíbenější zeleniny. Když jsem žila v Irsku, byl k dostání víceméně celoročně, takže když začnou žně v Česku, neváhám a beru ho útokem. Teď padl na výbornou polévku.
Nakrájenou cibulku si orestuji na olivovém oleji, přidám nakrájený chřest, hrášek, fazolky, špenát a medvědi česnek, přidám vývar nebo vodu a nechám vařit. Vývaru dávám tak 1 cm nad zeleninu. Je to z důvodu, že máme rádi polévky hustší. Přidám nakrájené brambory a vařím vše do změknutí. Pak stáhnu z plotny a přidám pár lístků bazalky a vše dobře rozmixuji tyčovým mixérem. Nakonec přidám smetanu nebo zakysanou smetanu dle chuti. U nás podáváno s vejcem (Eliška natvrdo) a krutonky ze včerejších tyčinek.
Podrobné info: