Pažitka
Název:

Jarní krůtí roláda s bylinkovou pohankou

bezlepkový recept


Jarní krůtí roláda s bylinkovou pohankou


Ingredience:
Krůtí roláda:
krůtí prsa vcelkucca 1 kg
zelený chřest2 stonky
sušená rajčata4 - 5 ks
mrkev1 ks
žlutá paprika1/2 ks
růžová sůl dle chuti
pepř dle chut
Bylinková pohanka:
pohanka2 hrnky
cibule3 ks
čerstvé bylinky dle chuti
řepkový olej nebo máslo dle potřeby
růžová sůl dle chuti
Postup přípravy:

Přijela babička (vlastně prababička) a jako vždy, když tady je, snažím se, aby si to u nás užila a to i po stránce chuťové. A ač se říká, že starší generace se novým věcem vyhýbá a jen tak něčemu nepřijde na chuti, naše babi mlaská i nad pohankou.

Krůtí prsa nožem podélně nařežeme tak, abychom vrchní díl zcela neodkrojili, protože ho potřebujeme překlopit, čímž si zvětšíme plochu masa. 

Opatrně maso naklepeme přes potravinářskou fólii. Osolíme z obou stran, popř. opepříme.

Roládu naplníme chřestem, rajčaty, proužkem mrkve a papriky, zatočíme a svážeme provázkem.

Váleček vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a dusíme zakryté asi hodinu. 

Po upečení provázek odstraníme a můžeme krájet kolečka ideálně centimetr, až centimetr a půl široká.

Pohanku namočíme asi na hodinu do vody a pak ji uvaříme doměkka či na skus, podle toho, jak ji máme rádi (díky namočení to trvá krátce).

Na oleji či másle osmahneme dozlatova cibuli, kterou jsme očistili a pokrájeli na proužky. 

K cibulce přidáme hotovou scezenou pohanku, promícháme, osolíme a dochutíme jednou až dvěma hrstmi oblíbených čerstvých bylinek - já použila tymián, pažitku a petrželku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno