

| Těsto: | |
| hladká špaldová mouka | 150 g |
| celozrnná špaldová mouka | 50 g |
| máslo | 125 g |
| sůl | 1/2 lžičky |
| ledová voda | 5 lžic |
| Náplň: | |
| kopřivy | velká hrst |
| petrželka | hrst |
| vejce | 3 ks |
| mascarpone | 150 g |
| bílý jogurt | 100 g |
| smetana ke šlehání | 50 ml |
| mléko | 50 ml |
| sýr jadel | 70 g |
| pesto z medvědího česneku | 1 lžička |
| muškátový oříšek | špetka |
| pepř | dle chuti |
To už tu dlouho nebylo…Od prarodičů z chalupy jsme si dovezli nějaké ty přírodní poklady. Takže je tu další variace na slaný koláč neboli "kyš", tentokrát v úpravě s trochou svěží jarní zeleně.
Mouku smícháme se solí a s máslem, nakrájeným na plátky. Hněteme, dokud nevznikne drobenka, do které po lžících přidáváme ledovou vodu, až se spojí ve vláčné těsto. To vyválíme na velikost koláčové formy a prsty vymačkáme do krajů. Dno propícháme vidličkou a dáme odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Vršky mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a nasekáme nahrubo, stejně tak pokrájíme petrželku a nastrouháme sýr. Přidáme vejce, jogurt, mascarpone, smetanu, mléko a pesto. Dobře promícháme, přidáme špetku muškátového oříšku a pepř. Já už jsem sůl nedávala, pesto i sýr jsou dost slané. Náplň dáme rovněž trochu zchladit do lednice. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a zatěžkaný korpus (můžeme použít pečící papír a na něj fazole) si předpečeme asi 10 minut. Poté na něj vylijeme náplň a pečeme ještě 30 minut dozlatova.
Podrobné info: