Pažitka
Název:

Jarní quiche s mladými kopřivami, petrželkou a mascarpone

vegetariánský recept


Jarní quiche s mladými kopřivami, petrželkou a mascarpone


Ingredience:
Těsto:
hladká špaldová mouka150 g
celozrnná špaldová mouka50 g
máslo125 g
sůl1/2 lžičky
ledová voda5 lžic
Náplň:
kopřivy velká hrst
petrželka hrst
vejce3 ks
mascarpone150 g
bílý jogurt100 g
smetana ke šlehání50 ml
mléko50 ml
sýr jadel70 g
pesto z medvědího česneku1 lžička
muškátový oříšek špetka
pepř dle chuti
Postup přípravy:

To už tu dlouho nebylo…Od prarodičů z chalupy jsme si dovezli nějaké ty přírodní poklady. Takže je tu další variace na slaný koláč neboli "kyš", tentokrát v úpravě s trochou svěží jarní zeleně.

Mouku smícháme se solí a s máslem, nakrájeným na plátky. Hněteme, dokud nevznikne drobenka, do které po lžících přidáváme ledovou vodu, až se spojí ve vláčné těsto. To vyválíme na velikost koláčové formy a prsty vymačkáme do krajů. Dno propícháme vidličkou a dáme odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Vršky mladých kopřiv spaříme vroucí vodou a nasekáme nahrubo, stejně tak pokrájíme petrželku a nastrouháme sýr. Přidáme vejce, jogurt, mascarpone, smetanu, mléko a pesto. Dobře promícháme, přidáme špetku muškátového oříšku a pepř. Já už jsem sůl nedávala, pesto i sýr jsou dost slané. Náplň dáme rovněž trochu zchladit do lednice. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a zatěžkaný korpus (můžeme použít pečící papír a na něj fazole) si předpečeme asi 10 minut. Poté na něj vylijeme náplň a pečeme ještě 30 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno