Pažitka
Název:

Játrová paštika s kaštany


Játrová paštika s kaštany


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí nebo kachní játra500 g
červené víno2 dcl
chilli vločky, já použila mé oblíbené Habanero, které má lehce kouřovou chuť špetka
vepřové sádlo100 g
čerstvý tymián1 lžička
sůl dle chuti
pepř špetka
smetana2 dcl
sádlo nebo máslo na zalití skleničky
jedlé kaštany20 ks
Postup přípravy:

Podzim budiž pochválen a s ním i plodiny jako jsou dýně, topinambury a nebo jedlé kaštany. Bydlím v Chrudimi a v okolí je naštěstí několik míst, kde si můžete jedlé kaštany nasbírat. Já jsem vzhledem ke své pracovní vytíženosti musela využít nabídky místních pěstitelů, ale i tak se na mě doma usmívá košík plný kaštanů, které hodlám využít i jinak než jako vánoční pečenou pochoutku. Dnes jsem proto sezónu kaštanů zahájila lehce pikantní játrovou paštikou. Její příprava je nesmírně jednoduchá a určitě s ní oslníte i v té nejmlsnější společnosti.

Očištěná a osušená játra poprašte chilli a v misce zalijte vínem. Nechte v chladu marinovat minimálně 12 hodin.
Kaštanům seřízněte plochou část, nebo je nařízněte křížem a vařte v čisté vodě cca 15 minut. Uvařené kaštany oloupejte.
V rozehřátém sádle nebo oleji zprudka opečte osušená játra, když budou opečené, tak přidejte oloupané kaštany, tymián, sůl a pepř. Játra opékejte tak aby nebyla syrová, ale přitom stále zůstala uvnitř lehce růžová. Pokud by se vám zdála suchá, můžete je během opékání podlévat vínem z marinády. 
Z opečené směsi jater a kaštanů vyberte přibližně polovinu kaštanů, které nakrájejte na větší kousky. Játra s kaštany a výpek z nich v mixeru rozmixujte do hrubší konzistence. Není nutné z jater umixovat hladkou pěnu, ale záleží na vaší chuti. Do mixujících se jater přilijte smetanu. Dle chuti dosolte a dopepřete a nakonec přimíchejte krájené kaštany a již dál nemixujte. 
Hotovou paštiku přendejte do uzavíratelné nádoby. Pokud ji budete chtít nějaký den uchovávat tak doporučuji zalít rozpuštěným sádlem nebo máslem. Pokud se na ní vrhnete hned po vychlazení, tak to rozhodně není nutné.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno